9.10.18

Ρατσισμό και ξενοφοβία «διδάσκουν» οι καθηγητές της Λέσβου


Με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού. Αυτή η κίνηση που προάγει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, έγινε μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Με αυτή της την απόφαση η ΕΛΜΕ Λέσβου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος τον Αύγουστο με έγγραφο του ζήτησε την εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Με την απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας (τέσσερις στους επτά) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» ως η απόλυτα σωστή, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο.

Μάλιστα, αυτό δεν είναι το πρώτο εμπόδιο των προσφυγόπουλων στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της εκπαίδευσης, αφού στις αρχές του μήνα με εξώδικο που έστειλαν στους διευθυντές των σχολείων της Χίου καθώς και στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, 1.130 γονείς μαθητών, ζήτησαν να μη λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, αλλά αυτές να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου