3.10.18

Ομοφοβική άρνηση βίζας σε συντρόφους διπλωματών στις ΗΠΑ


«Παντρευτείτε ή έξω απ' τη χώρα» θα λένε στο εξής οι ΗΠΑ στους συντρόφους του ίδιου φύλου όσων εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς με έδρα τις ΗΠΑ, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ απ' την Δευτέρα και ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες βάζει τέλος σε μια πολιτική της Χίλαρι Κλίντον επί υπουργείου Εξωτερικών, που επέτρεπε σε ομόφυλους συντρόφους να κατέχουν βίζα συζύγου, γνωστή ως βίζα G-4.

Από εδώ και πέρα η βίζα αυτή θα χορηγείται μόνο αν το ζευγάρι είναι παντρεμένο.

«Αχρείαστα σκληρό και προκατειλημμένο» σχολίασε στο Twitter η πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ, τονίζοντας πως μόλις «το 12% των κρατών – μελών των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει τους γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια».

Τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ μπορούν εκεί να παντρευτούν, αλλά θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές στις πατρίδες τους, εφόσον εκεί η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη.

Όσοι μάλιστα δεν παρέχουν πιστοποιητικά γάμου έως τις 31 Δεκεμβρίου θα κληθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος μόνο σε 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στον αντίποδα οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρούνται παράνομες σε 75 χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου