24.10.18

Απειλές σε καθηγητή που στέκεται ενάντια στις διακρίσεις


Την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ζητάει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ύστερα από απειλές που δέχτηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της χθες «θεωρεί υποχρέωσή της να αναφερθεί δημόσια σε καταγγελία για απρόκλητη άσκηση βίας και εξαπόλυση απειλών εις βάρος του Καθηγητή κ. Βασίλη Νιτσιάκου από μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή της Κόνιτσας, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, και καλεί την Πολιτεία να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Οι απειλές στοχοποιούν έναν ακαδημαϊκό με ενεργή διαχρονικά στάση κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο έρευνας για το ευρύτερο πλαίσιο ακροδεξιού προσήμου.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και συγγραφικό έργο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου στην Ελλάδα στο αντικείμενό του.

Ειδικό βάρος έχει δώσει με την έρευνά του σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, ενώ το Θερινό Σχολείο που λειτουργεί κάθε καλοκαίρι επί 13 χρόνια στην Κόνιτσα, περιοχή από την οποία και κατάγεται, αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Για το περιστατικό έχει καταθέσει μήνυση, και η αστυνομία διενεργεί έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.