11.10.18

Το λεξικό του ρατσισμού


Εχει ουρά, τελικά, το μακαρόνι της «απόφασης» της ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία σε συνεδρίαση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου τής 10/9 (κατά άλλους 17/9), κατά πλειοψηφία και με ψήφους 4-2 (μία απούσα), κατέληξε ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος και ως εκ τούτου δικαιούνται να τον χρησιμοποιούν οι καθηγητές-μέλη της, παρά την αντίθετη γνώμη του Αρείου Πάγου και ειδικότερα του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος με οδηγία του συστήνει σε όλους τους δικαστικούς να τον αποσύρουν από το λεξιλόγιό τους.

Η οδηγία αυτή προωθήθηκε και στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, σε μια προσπάθεια εξάλειψης του μειωτικού αυτού όρου για την προσωπικότητα των προσφύγων, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οπως αποκαλύφθηκε, η εν λόγω επιστολή του Αρείου Πάγου αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου, καταγράφηκαν στα πρακτικά οι απόψεις που διατυπώθηκαν, υπερψηφίστηκε από τους τέσσερις συμβούλους της ΔΑΚΕ -που αποτελούν και την πλειοψηφία- η σχετική εισήγηση του αντιπροέδρου Απόστολου Βαρελτζή, ωστόσο για άγνωστους λόγους το προεδρείο απέφυγε επιμελώς να κοινοποιήσει το σχετικό κείμενο στα μέλη της ΕΛΜΕ και, σε αντίθεση με την πάγια τακτική που ακολουθεί, ποτέ αυτή δεν έφτασε στα email των άλλων καθηγητών.

Η ρίζα του κακού

Οι λόγοι αυτής της πρακτικής παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο, σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Λέσβου, η ρίζα της αμφισβήτησής τους στην οδηγία του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε μια σχετική ομιλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, με αντικείμενο αυτό ακριβώς.

«Εχω παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις όπου ομιλητής ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Εχει κάνει ανάλυση όλων των όρων και δεν σας κρύβω ότι από εκεί ήταν η πρώτη μου πληροφόρηση. Στη συνέχεια, έψαξα σε βιβλιογραφία για να καταλήξω», δήλωσε στον Real Fm ο κ. Βαρελτζής, ενώ ο κ. Αθανασίου, ερωτηθείς από τον ίδιο σταθμό, διασαφήνισε ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος, δεδομένου ότι υπάρχει σε όλα τα έγκυρα λεξικά, ο ίδιος, δε, ως νομικός προτιμά τη χρήση του όρου «παράνομος μετανάστης», που πάντως σημαίνει ακριβώς ό,τι και ο όρος «λαθρομετανάστης».

ΔΑΚΕ Λέσβου: Ακροδεξιό φλερτ




Το φλερτ της ΔΑΚΕ Λέσβου με την Ακροδεξιά δεν κρύβεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρουσία στα επινίκια των εκλογών της τοπικής ΕΛΜΕ του γνωστού εθνικοσοσιαλιστή υπόδικου καθηγητή Βασίλη Μακρυπούλια μετά της υποψηφίας συζύγου του, «πλάι» στον Χαράλαμπο Αθανασίου που έσπευσε να γιορτάσει μαζί τους.

Παρουσία που, όπως φαίνεται, απέδωσε καρπούς και έτσι η ΔΑΚΕ φρόντισε να τον εντάξει στους κόλπους της, ανταμείβοντάς τον μάλιστα και με μια θέση υποψηφίου για το σώμα αιρετών εκπροσώπων στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Βορείου Αιγαίου!

Ανάμεσά τους και ο Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, εκ των ιδρυτικών μελών της ξενοφοβικής λεγόμενης και «Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου».

Καθηγητές Λέσβου: «Λαθραίες είναι οι ιδέες που προωθούν το μίσος»



«Διασύρεται τόσο το σωματείο όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού», δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Εφη Γκίκα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, τη Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. «Η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή, αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για τη μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε η κυρία Γκίκα.

Ο Γιάννης Συκάς, το δεύτερο μέλος της μειοψηφίας, δήλωσε: «Εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή, καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν», ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν στην απόφαση της ΕΛΜΕ, αλλά και τους ίδιους τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ρατσιστικές εκφράσεις.

Το 7ο μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, που δεν παρίστατο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, Μαρία Περδικούρη, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και τον διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο τη φυλετική, εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση».

Υπουργείο Παιδείας: «Αντιλήψεις που δεν συνάδουν με το λειτούργημά τους»
Με αφορμή την αδιανόητη απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου, το υπουργείο Παιδείας σχολίασε:

«Η απόφαση προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού. Το υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου, με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου “λαθρομετανάστης”, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Παράλληλα, καλεί τη Ν.Δ. και την ΟΛΜΕ να τοποθετηθούν για το περιστατικό αυτό.


Συντάκτης: 
Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.