8.10.18

Νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στη Βραζιλία ένας νοσταλγός της δικτατορίας

Οι εφιαλτικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη χθες στη Βραζιλία με τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρατεί κατά κράτος του κεντροαριστερού ανθυποψηφίου του, Φερνάντου Αντάτζι. Ο νοσταλγός της δικτατορίας που είχε απειλήσει μέχρι και με τανκς σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, συγκέντρωσε το 46,7% των ψήφων, με τον Αντάτζι να λαμβάνει το 28,37%.


Ο νικητής θα κριθεί βέβαια στον δεύτερο γύρο καθώς κανείς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Η Αριστερά της χώρας φωνάζει το σύνθημα «Όχι αυτός!», όμως πλέον ο Μπολσονάρου έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.
Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9. Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων. Στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και θιασώτης της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά από την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης. Η επίθεση αποδείχτηκε «βούτυρο στο ψωμί του», καθώς ο ακροδεξιός πολιτικός έχει κάνει σημαία τις υποσχέσεις για καταστολή του εγκλήματος και της διαφθοράς, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Βραζιλία, όπου μόνο πέρυσι καταγράφηκαν στη χώρα 63.880 δολοφονίες.
Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρου υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το Εργατικό Κόμμα για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το κρεβάτι του νοσοκομείου μάλιστα διαμήνυε ότι είναι έτοιμος ακόμη και να ενορχηστρώσει πραξικόπημα. «Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, με βάση την υποστήριξη που βλέπω στους δρόμους, δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη» είπε on camera, για να συμπληρώσει πως η παρέμβαση του στρατού θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ώστε να «διορθώσει» την εκτεταμένη «εκλογική νοθεία» από το Κόμμα των Εργαζομένων. Όταν όμως είδε το δημοσκοπικό του προβάδισμα, έσπευσε να μαζέψει τη ρητορική του και να διασώσει το προφίλ τού με τον αντιπρόεδρο του κόμματος του να δηλώνει πως άλλαξε γνώμη κι αν ηττηθεί, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αποφασισμένος να καταγγείλει «νοθεία»
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών και παρά το γεγονός ότι τελικά ήρθε πρώτος και με διαφορά, ο Μπολσονάρου, σαν αποφασισμένος να καταγγείλει «νοθεία» - όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει – δήλωσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας». «Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Facebook. «Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας. Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο», πρόσθεσε.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, συγκεντρώθηκαν μάλιστα μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».
Η Δημοκρατία σε κίνδυνο
Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν τρόμο για την άνοδο του λαϊκιστή πολιτικού που προβάλλει τον εαυτό του ως κατά του συστήματος και έχει κάνει εμπρηστικές δηλώσεις υπέρ των βασανιστηρίων κι έχει καταφερθεί κατά των γυναικών, των μαύρων, των αυτοχθόνων κοινοτήτων, της LGBT κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει.  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτηρίζει συχνά τις γυναίκες πολιτικούς «πόρνες» και «λεσβίες», ενώ έχει αποκαλέσει μαύρους ακτιβιστές «ζώα που πρέπει να επιστρέψουν στον ζωολογικό κήπο». Έχει δηλώσει επίσης ότι θα προτιμούσε να δει τον γιο του νεκρό παρά ομοφυλόφιλο, ενώ ως πρώην λοχαγός του στρατού και θαυμαστής της χούντας είναι θιασώτης της αστυνομικής βίας, καλώντας ακόμη και σε δολοφονίες από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας.
Ο αντίπαλος του, Φερνάντου Αντάτζι, που είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου κι αντικατέστησε πριν από έναν μήνα τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.
Ο Φερνάντου Αντάτζι δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η επικράτηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.