11.10.18

Τα παιδιά που ζουν στο νησί «εξόριστων» προσφύγων της Αυστραλίας προτιμούν να πεθάνουν

Η ψυχική υγεία των προσφύγων που κρατούνται από την Αυστραλία στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημι-κωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Το Ναούρου είναι ένα από τα δύο κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού όπου η Αυστραλία κρατά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο τους οποίους συνέλαβε κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, μια πολιτική για την οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής. Πιο συγκεκριμένα ερίπου 900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 95 παιδιά, ζουν εκεί.


Οι γιατροί Χωρίς Σύνορα, που είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο νησί «εξόριστων» προσφύγων, ωστόσο από τις αρχές Οκτωβρίου η άδεια εισόδου τους στο νησί δεν ανανεώθηκε.

Όπως ανέφερε ο Πολ ΜακΠαν, εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα,«Στη διάρκεια του χρόνου που περάσαμε στο νησί γίναμε μάρτυρες της σημαντικής επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων».

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι μερικοί από τους ανθρώπους που περιέθαλψαν εκεί ήταν τα χειρότερα περιστατικά από άποψης ψυχικής υγείας, που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. «Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν η να αυτοπυρποληθούν», σημειώνει η οργάνωση στην οποία παιδιά ηλικίας ακόμη και εννέα ετών έχουν δηλώσει «ότι προτιμούν να πεθάνουν από το να ζουν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση στο Ναούρου».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από το Ναούρου και τον τερματισμό της πολιτικής της Αυστραλίας να κρατά τους πρόσφυγες.Η απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον ήταν ότι οι Γιατροί Χωρίς Σϋνορα εκλήθησαν στο Ναούρου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τοπικό πληθυσμό και όχι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.