1.10.18

«Όχι» στον Μπολσονάρο από δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνους

Στους δρόμους κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι κατά του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος διακρίνεται για τον ρατσιστικό, νεοφιλελεύθερο και βαθιά διχαστικό λόγο του. 

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας έλαβαν χώρα την ημέρα που ο Μπολσονάρο έπαιρνε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. 


Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Σάο Πάουλο και σε άλλες περιοχές, χιλιάδες Βραζιλιάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες για να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να φωνάξουν «όχι αυτόν», επιχειρώντας να τον εμποδίσουν από μία πορεία που θα τον οδηγήσει στον προεδρικό θώκο της χώρας. 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο Μπολσονάρο -που είναι από τους νοσταλγούς της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985)- προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου 26-28% στην πρόθεση ψήφου, εν όψει των εκλογών της 7ης Οκτωβρίου.



Όπως έχει αναφέρει η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Χριστίνα Πάντζου, η μεγαλύτερη αντίδραση απέναντι στη ρατσιστική, φαλλοκρατική και ακραία νεοφιλελεύθερη εκστρατεία του προέρχεται από μία από τις ομάδες που περισσότερο περιφρονεί: τις γυναίκες. Το κίνημα «Γυναίκες Ενωμένες κατά του Μπολσονάρο» εμφανίστηκε στις 30 Αυγούστου και γεννήθηκε σαν απάντηση σε έναν πολιτικό που απεχθάνεται τους μαύρους, τις γυναίκες, το κίνημα LGTBQ+, τα άτομα με αναπηρία και το όποιο ανθρώπινο και θεμελιώδες δικαίωμα· και σε μια πολιτική πρόταση που υπόσχεται ολοκληρωτισμό, σφαίρες και καταστολή ως μέσα «λύσης» των προβλημάτων της χώρας.


«Σε όσους είναι αναποφάσιστοι, τους λέμε: Όχι αυτόν», δήλωσε η 43χρονη τραπεζική υπάλληλος Selia Figueiredo, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ίδια τόνισε ότι θα ανησυχήσει για τα δικαιώματά της ως ομοφυλόφιλη, σε περίπτωση που ο Μπολσονάρο επικρατήσει στις εκλογές. 
«Μπορείτε να ψηφίσετε οποιοδήποτε άλλον, αλλά όχι αυτόν», επανέλαβε η 43χρονη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.