18.9.18

O Μπέζος της Amazon βοηθά τους αστέγους… που ο ίδιος δημιουργεί

Ερωτηματικά για την πρωτοβουλία του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη και δημιουργού της Amazon, Τζεφ Μπέζος, να προσφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα για την προστασία αστέγων θέτουν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δεν μπορεί να είναι τυχαία, καθώς η Amazon κατηγορείται ότι «δολοφόνησε» το πρόγραμμα για τους αστέγους και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του Σιάτλ.

Συγκεκριμένα η Amazon απείλησε τις αρχές της πόλης ότι θα απομακρύνει τις εγκαταστάσεις της από την περιοχή εάν προχωρούσαν στην επιβολή φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα έσοδα του οποίου θα κατευθύνονταν σε άστεγους και προγράμματα για παιδιά φτωχών οικογενειών.

Η Amazon αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη στο Σιάτλ και όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, η εταιρεία ζητά φοροαπαλλαγές και ειδικές ενισχύσεις από τις πολιτείες για να εγκαταστήσει τις αποθήκες της στην περιοχή τους.

Το BBC επισημαίνει την ειρωνεία που κρύβεται πίσω από την κίνηση του πολυ-δισεκατομμυριούχου, Τζεφ Μπέζος, δεδομένου ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους στην εταιρεία του αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές λόγω των ιδιαίτερα χαμηλά αποδοχών και των εξαντλητικών ωρών εργασίας – και όπως είχαμε επισημάνει στο σχετικό αφιέρωμα του Info-war στο γεγονός ότι η εταιρεία κατασκευάζει τις αποθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές για να εμποδίζει (μεταξύ άλλων) την ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης.

Από την πλευρά του το δίκτυο CNBC θέτει το ερώτημα ποια δομή θα έχει το ταμείο που θα προσφέρει τα χρήματα – καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί ποιο ποσό θα δώσει από την προσωπική του περιουσία και ποιο θα προέρχεται από φοροαπαλλαγές – ουσιαστικά δηλαδή από χρήματα φορολογούμενων.

Οι αναλυτές του CNBC αναρωτιούνται επίσης εάν το ποσό των δύο δισεκατομμυριών είναι πραγματικά μεγάλο, δεδομένου ότι η προσωπική περιουσία του Μπέζος ξεπερνά τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Amazon ξεπέρασε πρόσφατα το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.