5.9.18

Και η Nike στην «πυρά»... μαζί με τον Κάπερνικ

O Colin Kaepernick, αθλητής του ράγκμπι ο οποίος είχε προκάλεσε αντιδράσεις γονατίζοντας κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθεί για τις φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ και τις πολιτικές του Τραμπ σε αυτό το ζήτημα, είναι το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής εκστρατείας της Nike για την 30η της επέτειο.
Η φράση που συνοδεύει τη διαφήμιση είναι «Believe in something. Even if it means sacrificing everything» («Να πιστεύεις σε κάτι. Ακόμη και εάν σημαίνει πως θα θυσιάσεις τα πάντα»), ενώ το μήνυμα αυτό ενισχύεται από το γνωστό μότο της Nike «Just Do It». Η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις από ακραίους στα social media, αλλά και ένα κύμα υποστήριξης στον αθλητή που τόλμησε να διαμαρτυθεί με κόστος την καριέρα του. Παράλληλα το νέο διαφημιστικό σποτ ήρθε να επιβεβαιώσει τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας στην εποχή του Τραμπ.

«Πιστεύουμε ότι ο Colin είναι ένας από τους πιο εμπνευσμένους αθλητές αυτής της γενιάς, ο οποίος έχει αξιοποιήσει τη δύναμη του αθλητισμού για να βοηθήσει να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά. Θέλαμε να δώσουμε νόημα στο Just Do It και να εμπνεύσουμε κι άλλους νέους αθλητές», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Nike, Τζίνο Φισανότι, στο ESPN. Σημειώνεται, ότι η Nike υπήρξε χορηγός του αθλητή από το 2011 αν και δεν είχε χρησιμοποιήσει το πρόσωπό του σε κάποια εκστρατεία μετά την αποχώρησή του από το αμερικανικό πρωτάθλημα ράγκπι NFL, που αποτέλεσε τη συνέπεια της διαμαρτυρίας του.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του αθλητισμού, του θεάματος και της πολιτικής, έχουν δείξει με αναρτήσεις τους στο Twitter την υποστήριξή τους στον ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων και τον υποστηρικτή του κινήματος Black Lives Matter, Colin Kaepernick, αφότου ο πρώην αμερικανός αθλητής έγινε το νέο πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της Nike.

Ανάμεσά τους και η Serena Williams που δήλωσε: «Νομίζω ότι κάθε αθλητής, κάθε άνθρωπος και σίγουρα κάθε Αφρο-Αμερικανός πρέπει να είναι απολύτως ευγνώμων και να τιμά τον τρόπο με τον οποίο οι Colin και Eric κάνουν τόσα πολλά για το κοινό καλό». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε μάλιστα πως «αισθάνεται περήφανη για την οικογένεια της Nike».

Αλλά και ο Samuel L Jackson, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές μεγάλες ταινίες όπως το Pulp Fiction, το Django Unchained και τους Avengers στάθηκε στο πλευρό του Kaepernick, με ανάρτηση του στο twitter.

Από τη μεριά του ο πρώην διευθυντής της CIA, John Brennan, έγραψε: «Ο Colin Kaepernick επέστησε τη συλλογική μας προσοχή στο πρόβλημα της συνεχιζόμενης φυλετικής αδικίας στην Αμερική. Δεν το έκανε για να προσβάλει τη σημαία μας, αλλά να δώσει νόημα στα λόγια του Συντάγματός μας και να μας φέρει πιο κοντά. Μπράβο Colin».

Ωστόσο, η Nike μάλλον δηλώνει πιο περήφανη από ποτέ για το βήμα που έχει κάνει.

Τι είχε συμβεί με τον Colin Kaepernick;

Ο πρώην σταρ των Σαν Φραντσίσκο 49ers είχε επιλέξει σε φιλικό αγώνα ράκμπι να μη σταθεί με το χέρι στην καρδιά, αλλά να γονατίσει, κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου τον Αύγουστο του 2016, για να επιστήσει την προσοχή στις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς αλλά και εν γένει στο ζήτημα τως φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Η πράξη του τον έφερε στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης στις ΗΠΑ, ενώ ο Kaepernick σύντομα έδειξε τον δρόμο και σε άλλους αθλητές να διαμαρτυρηθούν και αυτοί. Η κίνησή του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε οπαδούς του NFL και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα.



Οι απειλές δεν άργησαν να έρθουν από την ίδια την ομοσπονδία, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε, φυσικά, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως είχε ζητήσει τον αποκλεισμό των παικτών από την αγωνιστική εκλαμβάνοντας αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας ως προσβλητική για τη σημαία και το αμερικανικό έθνος.


Ο Kaepernick μαζί με τον συμπαίκτη του, Eric Reid, τελικά αποχώρησαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογράψει σε καμία από τις 32 ομάδες του NFL. Και οι δύο έχουν κινηθεί νομικά εναντίον των προέδρων του NFL για αντιαθλητική συμπεριφορά. Το μόνο που ήθελε ο Colin Kaepernick ήταν να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Ήξερε πως δε θα ήταν εύκολο, γνώριζε πως ίσως τού κόστιζε όλα όσα είχε κατακτήσει αλλά ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμα και την καριέρα του. Και το έκανε.


Πηγη:https://tvxs.gr/news/life/i-nike-stin-pyra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.