22.9.18

Η ακροδεξιά στη Γαλλία ακυρώνει συναυλία στο Μπατακλάν

Σάλο προκάλεσαν το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόθεση του γνωστού στη χώρα ράπερ Medine να πραγματοποιήσει δύο συναυλίες στο Μπατακλάν, τον χώρο όπου σκοτώθηκαν 90 άνθρωποι στις επιθέσεις του 2015.

Ο Γάλλος μουσουλμάνος Medine είχε προγραμματίσει δύο συναυλίες στο θέατρο Μπατακλάν, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, όμως βρέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων από οργανώσεις της γαλλικής ακροδεξιάς που τον κατηγόρησαν ότι προωθεί ακραία ιδεολογία και ότι βεβηλώνει ένα ιερό μέρος.
Γνωστός στη Γαλλία για τους σκληρούς του στίχους, που μιλούν για τη φτώχεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι μουσουλμάνοι στον Δυτικό κόσμο, ο Medine έχει προκαλέσει αρκετές φορές, καθώς έχει χρησιμοποιήσει λόγια όπως «σταυρώστε τους υπέρμαχους του κοσμικισμού» και «επιβάλλω θρησκευτικά διατάγματα στα κεφάλια των ηλιθίων». Ο ίδιος έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι τα τραγούδια του είναι επίτηδες σκληρά γιατί επιθυμεί να εξαλείψει τα στερεότυπα στη χώρα όπου έχει μεγαλώσει.
Οι ακροδεξιοί της Γαλλίας, βέβαια, δεν συμμερίζονται τις απόψεις του και έχουν προσπαθήσει εδώ και καιρό να ακυρώσουν διάφορες εμφανίσεις του ανά την χώρα. 
Η ανακοίνωση των συναυλιών του στο Μπατακλάν ήταν το... κερασάκι στην τούρτα με ομάδες ακροδεξιών να απειλούν ότι θα περιφρουρήσουν τον χώρο και δεν θα επιτρέψουν στους θεατές να μπουν μέσα στο θέατρο. Τις διαμαρτυρίες τους στήριξε και ο πατέρας ενός από τα θύματα της επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος το Νοέμβρη του 2015.
Μετά από ασφυκτικές πιέσεις ο Medine ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι ακυρώνει τις εμφανίσεις του εις ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα, αλλά και για να προστατεύσει την ασφάλεια των θαυμαστών του. Πρόσθεσε ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις ήταν εκείνες που πυροδότησαν την κατακραυγή.
Η διεύθυνση του νυχτερινού κέντρου επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι οι συναυλίες θα γίνουν σε έναν άλλο χώρο «σε μια ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα» και τις οικογένειές τους. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ελευθερία της έκφρασης των καλλιτεχνών… πρέπει να παραμείνει θεμελιώδες δικαίωμα στη δημοκρατία μας».
Στις ακροδεξιές διαμαρτυρίες, φυσικά, πρωτοστάτησε η Μαρίν Λε  Πεν, αλλά και ο συντηρητικός Λοράν Βοκιέ οι οποίοι έκαναν λόγο για προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.
Με την ανακοίνωση της ακύρωσης της συναυλίας, μάλιστα, η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού μίλησε για «νίκη για όλα τα θύματα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.