13.9.18

Λέσβος: ύβρεις και απειλές κατά μελών της «Συνύπαρξης» και δημοσιογράφων


Χυδαίες ύβρεις «του πεζοδρομίου», απειλές, σεξιστικά σχόλια μέσω τηλεφώνου και μέσω διαδικτύου δέχονται τώρα τα μέλη της «Συνύπαρξης» και προσωπικά η πρόεδρος της οργάνωσης για την ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο.

Αιτία, η δημόσια ανακοίνωση της «Συνύπαρξης» προς τις αρχές για την παράνομη τοποθέτηση μεγάλου τσιμεντένιου λευκού σταυρού στην παραλία «Απελλή» Μυτιλήνης, όπου φέτος σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες κολυμβητές, με τους πρώτους να επιθυμούν τον εξοβελισμό των δεύτερων από την παραλία!

«Τα μέλη της “Συνύπαρξης” καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται έντονα για την επιχειρούμενη διαστρέβλωση του ζητήματος είτε από μεμονωμένα άτομα (κυρίως με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο) είτε από κύκλους της Χρυσής Αυγής, αλλά και παραθρησκευτικών, ξενοφοβικών οργανώσεων καθώς και πολιτών που παραπλανήθηκαν από διαστρεβλωμένους τίτλους και αναρτήσεις, όπου αναφέρονταν απίστευτα ψέματα, όπως ότι η “Συνύπαρξη” ζήτησε να κατέβουν όλοι οι σταυροί από τη Λέσβο για να μην ενοχλούνται οι “λαθρομετανάστες” (!) κ.ά.», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση και διευκρινίζουν τα εξής:

«Ο σταυρός δεν προϋπήρχε (όπως διαστρεβλωμένα διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα), αλλά στήθηκε από αφέλεια ή από σκοπιμότητα για να αποτρέπει τους μετανάστες να έρχονται για κολύμβηση εκεί. Τα μέλη του συλλόγου της “Συνύπαρξης” στα 20 χρόνια εθελοντικής προσφοράς τους από το 1998 στην υπόθεση της ειρήνης και του ανθρωπισμού πάρα πολλές φορές συνεργάστηκαν με την Εκκλησία (τοπική, Οικουμενικό Πατριαρχείο και καθολικούς) σεβόμενα παράλληλα διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις άλλων θρησκειών και δογμάτων. Ασφαλώς και σέβονται την κοινή γνώμη και αγωνιούν όπως όλοι οι πολίτες του νησιού σήμερα για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν οι αυξανόμενες ροές και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι ίδιοι, αλλά και οι “φιλοξενούμενοι” εδώ μετανάστες-πρόσφυγες. Σχετική η προχθεσινή επιστολή τους στον αρμόδιο υπουργό κ. Βίτσα με την οποία επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη απεγκλωβισμού, άμεσα, τώρα, των συσσωρευμένων στη Μόρια συνανθρώπων μας, όπως άλλωστε είχε ο ίδιος δεσμευτεί», καταλήγει η ανακοίνωση.







Ηχηρή απάντηση του δημοκρατικού κόσμου της Μυτιλήνης στον φασιστικό εσμό που έχει βαλθεί να δυσφημήσει το νησί αποτέλεσε η παρουσία δεκάδων πολιτών στο πλευρό της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου που έπεσε θύμα συντονισμένης διαδικτυακής επίθεσης ακροδεξιών και νεοναζί τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την αποκάλυψή της περί ρατσιστικής επίθεσης σε 9χρονο κορίτσι, σε αυλή εκκλησίας στη Γέρα όταν την πέρασαν για προσφυγοπούλα.

Πάνω από 50 άνθρωποι έδωσαν χτες το «παρών» στη δίκη των δύο κατηγορουμένων που είχαν προσαχθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, οι οποίοι τελικά ζήτησαν και πήραν αναβολή, με τον πρώτο εξ αυτών να δικάζεται αύριο.

Αντίθετα, και παρά τα καλέσματα της σελίδας της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης» για συμπαράσταση στους κατηγορουμένους, στην αίθουσα και εμφανώς απομονωμένα εμφανίστηκαν μόλις πέντε μέλη της, μεταξύ τους και ένα τουλάχιστον μέλος της Χ.Α. Μυτιλήνης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και ένας για τον οποίο εις βάρος του εδώ και μήνες εκκρεμεί ακόμα μία δίκη για το ίδιο αδίκημα, με μηνυτή τον Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα παρόμοιας διαδικτυακής επίθεσης από ακροδεξιά στοιχεία.
24ωρη απεργία τα ΜΜΕ της Λέσβου

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων κηρύσσει 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης της Λέσβου από αύριο (Πέμπτη) στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί τους δημοσιογράφους «να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από, τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και οι συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο».

Στην αυριανή απεργία συμμετέχει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχονται οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία περιθωριακά στοιχεία»..

Συντάκτης: 
Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.