30.9.18

Διεθνής Αμνηστία για υπόθεση Κωστόπουλου: «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το τέρας»

Με ένα μήνυμα του Μάνου Χατζιδάκι από το 1978 και προαναγγέλλοντας δράση για τη διενέργεια ενδελεχούς, διαφανούς και ουσιαστικής έρευνας «για τη δολοφονία του Ζακ και τη στάση της αστυνομίας», το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει σειρά κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων πλατιών κοινωνικών ομάδων.Με μία ανάρτηση με την οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει την αποφασιστικότητα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας να αναλάβει δράση για να πέσει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος, καθώς και για την στάση της αστυνομίας, παίρνει θέση παράλληλα για τον προσανατολισμό που έχει λάβει ο δημόσιος διάλογος στη στοχοποίηση του αδύναμου.

«Ως Διεθνής Αμνηστία, επιμένουμε στην ανάγκη μιας ενδελεχούς, διαφανούς και ουσιαστικής έρευνας για τη δολοφονία του Ζακ και τη στάση της αστυνομίας, και θα αναλάβουμε δράση πιέζοντας σε αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση, που στο τέλος παραθέτει την ιστορική αναφορά του Μάνου Χατζιδάκι και απαντά στο χρόνιο ερώτημα του συμβιβασμού μας με το «τέρας».

Διαβάστε την ανάρτηση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:

Tο λιντσάρισμα και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου την περασμένη Παρασκευή στην Ομόνοια, όπως και τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μας έχουν συγκλονίσει όλες και όλους. 
Ο Ζακ ήταν ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, ομοφυλόφιλος, drag queen και οροθετικός. Γρονθοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο, υπό συνθήκες που ερευνώνται, και στη συνέχεια παγιδεύτηκε με τη βία σε αυτό.
Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον, ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά τη δολοφονία, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων πλατιών κοινωνικών ομάδων. Ως Διεθνής Αμνηστία, επιμένουμε στην ανάγκη μιας ενδελεχούς, διαφανούς και ουσιαστικής έρευνας για τη δολοφονία του Ζακ και τη στάση της αστυνομίας, και θα αναλάβουμε δράση πιέζοντας σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το τέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου