4.9.18

Κατέστρεψαν το μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Θέρμη Λέσβου

Σε βανδαλισμούς και καταστροφή του μνημείου για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Θέρμη της Λέσβου προχώρησαν άγνωστοι. Οι βάνδαλοι εξαφάνισαν ακόμη και την τσιμεντένια βάση του μνημείου, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους, πλαστικά τμήματα του μνημείου επέπλεαν στη θάλασσα τις προηγούμενες ημέρες.

Το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.
Είχε στηθεί πριν από περίπου έξι χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή και από τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιούνταν εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe».
Το μνημείο είχε γίνει ξανά στόχος βανδάλων πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν επίσης άγνωστοι είχαν πετάξει στην επιφάνειά του μαύρη μπογιά για να σβήσουν τα ονόματα των ναυαγών. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.
Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, στην περιοχή της Θερμής λειτουργεί ομάδα ακροδεξιών που στο παρελθόν έχουν κάνει μάλιστα και δημόσιες εμφανίσεις, εστιάζοντας τη δράση τους εναντίον της παρουσίας προσφύγων σε σπίτια, δωμάτια και ξενοδοχεία που έχουν ενοικιαστεί για τη στέγαση τους από οργανισμούς και ΜΚΟ.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τοπικούς φορείς ή τις αστυνομικές αρχές για την καταστροφή του μνημείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.