8.9.18

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα, χθες, την αποχή από την υπερωριακή εργασία για το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου, τρίωρη στάση εργασίας (9.00-12.00) για την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, και συγκέντρωση-διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.
Την απόφαση στηρίζει και το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της επιστολής του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε σχετική επιστολή του δημάρχου του νησιού, Σπύρου Γαληνού, αναγνώρισε μεν την οριακή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά απέφυγε να δηλώσει ρητά ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την πολυπόθητη αποσυμφόρηση του Κέντρου.
Αντίθετα, αναφέρθηκε στις ροές των τελευταίων μηνών και επανέλαβε τις δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Επιτροπή απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι στη δομή όσο και οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι, καθώς ο αριθμός τους έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε διαχειρίσιμο όριο.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στη Μόρια φιλοξενούνται 8.500 άτομα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, οδηγώντας στα όρια της κατάρρευσης τη δομή φιλοξενίας.

Λύματα παντού

«Σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των φιλοξενουμένων, το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδυναμωθεί και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τα ραντεβού για την ιατρική καταγραφή των εξυπηρετούμενων φτάνουν ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει οξυνθεί, τα λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του καμπ. Ετσι, οι φιλοξενούμενοι ζουν πάνω στα λύματα, οι εργαζόμενοι στα γραφεία εισέρχονται στον χώρο εργασίας πατώντας μέσα σε αυτά, οι δε εργαζόμενοι στην είσοδο υπομένουν τη δυσοσμία των λυμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο διοικητής του καμπ διατείνεται ότι έχει κάνει εδώ και καιρό όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί τεχνικό έργο αποχέτευσης, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη ολιγωρία ως προς την εκτέλεση του έργου; Γιατί να σπαταλιούνται τόσα χρήματα σε εταιρείες εκκένωσης βόθρων, αφού η απόσβεση του απαιτούμενου έργου προβλέπεται ότι θα είναι ταχύτατη; Σε τι εξυπηρετεί να αναγκάζονται οι φιλοξενούμενοι να ζουν και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε τέτοιες τραγικές συνθήκες;», διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση.
Ως μοναδική λύση προκρίνεται η άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου, με την Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων να καλεί και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.
Πηγές του ΥΜΕΠΟ, ωστόσο, τονίζουν ότι η προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά πρώτης υποδοχής συνεχίζεται εντεινόμενη και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.