14.9.18

Στην κόλαση της Μόριας

«Τα παιδιά γύρω σου αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, η ψυχική υγεία τους επιδεινώνεται ραγδαία». Έτσι ξεκινάει το συγκλονιστικό βίντεο - ρεπορτάζ του Al Jazeera στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου αλλά και οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ περιγράφουν τις «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης.
«Είχαμε νέους ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε χρόνων που βιάστηκαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συνθλίβει τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά η Louise Roland – Gosselin από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ, οι άνθρωποι υποφέρουν από κρίσεις άγχους έως παραισθήσεις και αυτοκτονικές τάσεις. «Περιβάλλεσαι από ανθρώπους που έχουν βιώσει εξαιρετικά σκληρές, τραυματικές εμπειρίες. Και βλέπεις πόσο ραγδαία επιδεινώνεται η ψυχική τους υγεία», εξηγεί η Gosselin.
Ένας μετανάστης από την Αφρική αποκαλύπτει στην κάμερα του Al Jazeera τη δική του εμπειρία, λέγοντας πως πήγε από την μία κόλαση στην άλλη: «Με βίασαν στην Τουρκία. Ό,τι έχω βιώσει είναι σαν να πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη».
«Μοιράζεσαι μία τουαλέτα με άλλους 78 ανθρώπους κι ένα ντους με 84», συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις 1,5 ώρα τη σειρά σου», αναφέρει ένας Άραβας πρόσφυγας.

«Τα παιδιά γύρω σου αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, η ψυχική υγεία τους επιδεινώνεται ραγδαία». Έτσι ξεκινάει το συγκλονιστικό βίντεο - ρεπορτάζ του Al Jazeera στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου αλλά και οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ περιγράφουν τις 
Η Gosselin αναφέρεται στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο, αφού 9.000 ψυχές στριμώχνονται σε ένα χώρο που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους, κάνοντας λόγο για αύξηση των περιστατικών βίας που κυμαίνονται από βίαιες διενέξεις μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων έως «σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, ανδρών και παιδιών».
Όμως το χειρότερο που συμβαίνει στη Μόρια, σύμφωνα με την Gosselin, είναι πως οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στο κέντρο υποδοχής για μήνες ή χρόνια, αφού βάσει των Συμφωνιών δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλο μέρος της Ελλάδας και ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα έκκληση απευθύνουν 19 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προς τις αρμόδιες αρχές, να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων στα νησιά.
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους «περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του».
Συγκεκριμένα για τη Μόρια υποστηρίζουν ότι «η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».
Σημειώνεται ότι η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έστειλε τελεσίγραφο 30 ημερών στην κυβέρνηση. Η Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι η Μόρια είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και σημειώνει πως δεν είναι θέμα της περιφέρειας το που θα πάνε οι πρόσφυγες.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας βρίσκονται περισσότεροι από 8000 πρόσφυγες. Όμως δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 2100…η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά συνεχώς χειροτερεύει», σημειώνει η Χριστιάνα Καλογήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.