20.9.18

Το εργοτάξιο της ντροπής στην Κωνσταντινούπολη


Το σκληρό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μία φορά η τουρκική δικαιοσύνη του Ταγίπ Ερντογάν, διατάσσοντας την προφυλάκιση 24 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 400 ανθρώπους για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν μετά από ατύχημα με λεωφορείο στο εργοτάξιο που επέφερε τον τραυματισμό 17 εργαζομένων.

Οι 24 που προφυλακίστηκαν κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, για βλάβη δημόσιας περιουσίας και για παραβίαση του νόμου που διέπει τις διαμαρτυρίες.

Συνολικά 43 άνθρωποι μεταξύ των προφυλακισθέντων εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα αποφανθεί για τα μέτρα που θα ληφθούν και 19 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστική παρακολούθηση, σύμφωνα με το CNN Turk.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα ακόμη μεγαλόπνοο σχέδιο του Τούρκου προέδρου, άρχισε να χτίζεται το 2015 με το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώνει πριν από λίγο καιρό ότι τα τελευταία τρία χρόνια 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια, κυρίως λόγω ατυχημάτων και προβλημάτων υγείας. Εργάτες και σωματεία, πάντως, κάνουν λόγο για εκατοντάδες θανάτους.

Πάνω από 36.000 άνθρωποι εργάζονται στο συγκεκριμένο εργοτάξιο για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το νέο αεροδρόμιο θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο, που αναμένεται να εξυπηρετεί ετησίως περί τα 90 εκατομμύρια επιβάτες, έχει στοιχίσει 11 δισ. ευρώ.

Εργοτάξιο... στρατόπεδο συγκέντρωσης
Παρά τα μεγάλα λόγια και τα μεγαλεπήβολα σχέδια, όμως, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, διατροφής και στέγασης με σωματεία και ενώσεις να παρομοιάζουν την κατάσταση με στρατόπεδο συγκέντρωσης.

«Τους αποκαλούμε εργοδότες. Αλλά δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως», δηλώνει στην Deutsche Welle ένας εργάτης και προσθέτει «Δεν έχει σημασία πόσες φορές τους καλούμε. Λένε ότι η πληρωμή θα γίνει σήμερα ή αύριο, αλλά τα χρήματα δεν εμβάζονται ποτέ. Υποτίθεται ότι θα παίρναμε και μπόνους, αλλά δεν έχουμε λάβει τίποτε απολύτως».

Αφορμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα οι εργάτες περίμεναν υπό καταρρακτώδη βροχή το λεωφορείο που τους μεταφέρει από το εργοτάξιο στα καταλύματα όπου διαμένουν. Όταν αυτό επαναλήφθηκε την επομένη, ξεκίνησαν οι οργισμένες κινητοποιήσεις. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των αρχών, οι εργάτες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο εργοτάξιο. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και εξαιρετικά βίαιη. Αμέσως μετά επιστρατεύθηκαν ακόμη και τεθωρακισμένα για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας γύρω από το εργοτάξιο.

«Τελευταία φορά που τηλεφώνησα στην εταιρία μου και τους απείλησα ότι θα πάω σε εισαγγελέα», λέει ένας άλλος εργάτης, «μου είπαν να απευθυνθώ στον πρόεδρο Ερντογάν. Του εκφράζω λοιπόν από εδώ τη διαμαρτυρία μου».

Οι εργάτες έχουν καταθέσει λίστα 15 αιτημάτων, με τα κυριότερα να είναι η επίλυση των προβλημάτων με τα λεωφορεία, την ανεπαρκή και κακή σίτιση, τη στέγαση, τη μισθοδοσία και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου 400 εργατών. Το τουρκικό υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του κατεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε «μόλις» 27. Δικηγόρος του εργατικού συνδικάτου έχει αποκαλύψει ότι συγγενείς των θυμάτων δέχονται απειλές προκειμένου να μην καταθέσουν μηνύσεις.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι για λόγους κόστους δεν τηρήθηκαν εξαρχής οι προδιαγραφές ασφαλείας από τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο, που αναμένεται να εξυπηρετεί ετησίως περί τα 90 εκατομμύρια επιβάτες, έχει στοιχίσει 11 δις ευρώ.

«Όλα καλά» τα βλέπει η εταιρεία
Η IGA, η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, από την πλευρά της, δεν βλέπει σημαντικά προβλήματα ανακοινώντας πως όλες οι εργασίες προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό και τα εγκαίνια που είναι προγραμματισμένα για τις 29 Οκτωβρίου δεν θα καθυστερήσουν. Όλα τα βήματα, σύμφωνα με την IGA, πραγματοποιήθηκαν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και τα καταλύματα των εργατών, τα οποία--όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν--είναι γεμάτα κοριούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.