13.9.18

Δημοψήφισμα στη Ρουμανία για την συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων


Η γερουσία της Ρουμανίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα να εγγραφεί στο Σύνταγμα η ρητή απαγόρευση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 7 Οκτωβρίου, με την ακριβή ημερομηνία να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προέρχεται από τον «Συνασπισμό για την Οικογένεια», μια ομάδα ενώσεων ενώσεις προσκείμενων στην ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής του.

Στόχος των ενώσεων αυτών είναι να τροποποιηθεί ο όρος του γάμου στο ρουμάνικο Σύνταγμα, ως «μία ένωση αυστηρά ενός άνδρα και μίας γυναίκας, αντί για το μέχρι τώρα ουδέτερο, «σύζυγοι». Η πρόταση έγινε το 2016 και έναν χρόνο μετά, η Βουλή της χώρας έδωσε το πρώτο πράσινο φως για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η ρουμανική Γερουσία μετατρέπε την ομοφοβία σε αξία του κράτους και θυσιάζει τη συνταγματική προστασία πολυάριθμων οικογενειών», υπογράμμισε η ένωση Accept που υπεραπίζεται τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.«Η ψηφοφορία αυτή συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της οικογένειας (...) που ανήκει σε όλους, όποιος κι αν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σε μια ιστορική απόφασή του το 2015, είχε ζητήσει από τα κράτη να θεσμοθετήσουν κάποια μορφή πολιτικής ένωσης για τους γκέι.

Η Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, δεν αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία παρά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ οι σεξουαλικές μειονότητες εξακολουθούν να είναι θύματα διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.