30.9.18

Γερμανικό «σ΄ όποιον αρέσει» από την αστυνομία του Βερολίνου

Την Παρασκευή, στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύτηκε βίντεο από το Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, στο οποίο απεικονίζονται περισσότεροι από έξι αστυνομικούς να παλεύουν με έναν μαύρο άοπλο άνδρα, που φέρεται να ήταν ύποπτος για κλοπή ποδηλάτου, μπροστά στα μάτια πολιτών που διαμαρτύρονται για τη βιαιότητα που επιδεικνύουν.
Τουλάχιστον ένας αστυνομικός εμφανίζεται να κλωτσάει τον άνδρα όσο βρίσκεται στο έδαφος, ενώ άλλοι τον γρονθοκοπούν. Λίγες ώρες αργότερα, το Αστυνομικό Γραφείο του Βερολίνου είχε ήδη δώσει εντολή για την έρευνα σε βάρος ενός εκ των αστυνομικών.

Την άμεση αντίδραση των αστυνομικών αρχών του Βερολίνου προκάλεσε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα την περασμένη Παρασκευή και απεικονίζει αστυνομική βία κατά ενός 22χρονου μαύρου άνδρα, ακολουθώντας τις έντονες αντιδράσεις των αυτόπτων μαρτύρων και χρηστών των κοινωνικών δικτύων. 

Στο περιστατικό της περασμένης Πέμπτης που έχει καταγραφεί σε βίντεο, εμφανίζονται περισσότεροι από έξι αστυνομικοί να επιχειρούν να συλλάβουν έναν «ύποπτο κλέφτη ποδηλάτη», όπως δήλωσαν οι ίδιο. Οπως φαίνεται στο βίντεο, αρχικά δύο αστυνομικοί παλεύουν με τον μαύρο άνδρα, που στα πρώτα δευτερόλεπτα φαίνεται να επιχειρεί να αντισταθεί στη σύλληψη. Στη συνέχεια, αφού τον έχουν ξαπλώσει στο έδαφος, από πάνω του μαζεύονται περισσότεροι από έξι αστυνομικοί που τον σπρώχνουν και τον χτυπούν, ενώ ακόμη ένας σπεύδει και αρχίζει να τον κλωτσάει.

Το σκηνικό συμπληρώνουν αστυνομικοί με ασπίδες και χημικά κατά των αυτόπτων μαρτύρων που διαμαρτύρονται για τα όσα παρακολουθούν να συμβαίνουν, ενώ στο βίντεο εμφανίζεται και ένας αστυνομικός να κρατά στο χέρι του ένα όπλο.

Παρακολουθήστε το βίντεο που δημοσίευσε το redfish:



Μετά από τη δημοσίευση του βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν έρευνα για κατάχρηση βίας ενός εκ των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, κοντά στο σταθμό του μετρό της περιοχής. Σε ανακοίνωση την Παρασκευή, η αστυνομία υποστήριξε πως κατά το περιστατικό «σοβαρής παραβίασης της ειρήνης» τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Κατά την αστυνομία του Βερολίνου, είχε προηγηθεί έλεγχος στον 22χρονο, μετά από πληροφορίες πως ο ίδιος είχε κλέψει ένα ποδήλατο. Όπως αναφέρεται, «ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν την περιπολία τους, όταν ο άνδρας επέστρεψε, κλώτσησε το αυτοκίνητο και άνοιξε την πίσω πόρτα», με την αστυνομία να αντιδρά επιχειρώντας να τον συλλάβει και να ακολουθήσουν τα όσα φαίνονται στο βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η αστυνομία του Βερολίνου υπογραμμίζει πως «παρά το γεγονός πως η νόμιμη χρήση του μέσου εξαναγκασμού εμφανίζεται πάντα βίαιη, ένα βίντεο δείχνει πως ένας αστυνομικός χτυπά κατ' επανάληψη έναν κρατούμενο που βρίσκεται στο έδαφος». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, τέλος, πως η Κρατική Αστυνομική Υπηρεσία έχει αναλάβει την έρευνα του περιστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.