31.8.18

To Κέμνιτς ταλαντεύεται μεταξύ αλληλεγγύης και μίσους

Στο Κέμνιτς τα νεύρα είναι τεντωμένα και ο διάλογος επίπονος μετά τα ρατσιστικά επεισόδια που ακολούθησαν τον φόνο ενός Γερμανού την Κυριακή από δύο μετανάστες. «Δεν είμαστε όλοι ναζί», δηλώνει αναστενάζοντας η 60χρονη Ρίτα Ταλ.

«Όλα όσα ακούμε και βλέπουμε για το Κέμνιτς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», προσθέτει αυτή η φαρμακοποιός που ζει εδώ και 50 χρόνια στην πόλη περιμένοντας να εισέλθει στο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε χθες ένα φόρουμ «διαλόγου πολιτών» έπειτα από έκκληση του πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.


Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, όμως τα πρόσφατα γεγονότα προσέδωσαν αιφνιδιαστική μια πολύ πιο επίκαιρη τροπή.

Σχεδόν 500 κάτοικοι του Κέμνιτς παρευρέθηκαν στη συνάντηση, την ώρα που περίπου 1000 υποστηρικτές της ακροδεξιάς διαδήλωναν έξω έπειτα από έκκληση της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz, τρία μέλη της οποίας συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Από μακριά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ακουγόταν η κραυγή «φύγετε!», απευθυνόμενη στους πολιτικούς. Και στην αίθουσα του γηπέδου τα πνεύματα ήταν επίσης οξυμένα.

Η δήμαρχος της πόλης Μπάρμπαρα Λούντβιχ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των παρευρισκόμενων πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας της. «Στο Κέμνιτς ταλαντευόμαστε μεταξύ της αγάπης και του μίσους», παρατήρησε.


«Η πόλη αυτή δεν είναι ακροδεξιά, αυτή η πόλη δεν είναι φαιή», τόνισε από την πλευρά του ο Κρέτσμερ. Όμως εικόνες από τα επεισόδια στο Κέμνιτς, αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στα οποία φαίνονται διαδηλωτές να χαιρετούν ναζιστικά, «είναι παντού σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε.

«Ζούμε καλά στο Κέμνιτς», σημειώνει η Μπρίγκιτ Μέντζελ, μια 59χρονη ασφαλίστρια που επίσης συμμετείχε στον διάλογο των πολιτών.

Το παλιό στάδιο Καρλ Μαρξ και οι βιομηχανίες της περιοχής βρέθηκαν κατεστραμμένα μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, όπως πολλές πόλης της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όμως πλέον έχει ανακαινιστεί πλήρως παρουσιάζοντας μια καθαρή και πράσινη εικόνα.

Ωστόσο η ασφάλεια είναι το βασικό ζήτημα των κατοίκων. «Υπάρχει ένα λανθάνον αίσθημα φόβου, κυρίως στους ηλικιωμένους, το οποίο τροφοδοτεί η ακροδεξιά», εκτιμά η Ζαμπίνε Κούνριχ, που ασχολείται με ένα κίνημα πολιτών για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.

Η Μέντζελ παραδέχεται ότι δεν κατανοεί την αιτία των φόβων αυτών. «Οι ξένοι; Δεν υπάρχουν πολλοί εδώ», επισημαίνει, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του πληθυσμού των 246.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με την ίδια, ο φόνος της Κυριακής είναι σίγουρα «φοβερός», αλλά δεν δικαιολογεί «αυτή την έξαρση μίσους».

Αντίθετη γνώμη όμως φαίνεται να έχει ένας γείτονάς της που την ακούει να μιλά. «Λέτε ό,τι να’ ναι. Οι άνθρωποι φοβούνται κι έχουν δίκιο. Δεν αφήνω τη 13χρονη κόρη μου να πάει μόνη της στην πόλη», τονίζει. «Πώς μπορείτε να λέτε ότι οι ξένοι δεν είναι πρόβλημα; Δεν είδατε τι συνέβη», προσθέτει.

Μια 50χρονη γυναίκα φαίνεται να συμφωνεί μαζί του: «Αν το θύμα ήταν παιδί σας, δεν θα αντιδρούσατε με αυτό τον τρόπο!».

Η οικονομική ζημιά
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εικόνες από το Κέμνιτς ζημιώνουν την Σαξονία ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας», παραδέχεται μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF o Χανς Γιόαχιμ Βούντερλιχ, πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κέμνιτς. «Δυσκολεύουν την προσέλκυση ειδικευμένων εργατικών χεριών από το εσωτερικό και το εξωτερικό και οδηγούν στην συρρίκνωση της εμπιστοσύνης των πελατών μας από τη Γερμανία και το εξωτερικό. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό με κάθε ευκαιρία να γίνονται συζητήσεις με θέματα τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα».

Το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Κέμνιτς μέσω της ένωσης «Οικονομία για μια ανοιχτή προ τα έξω Σαξονία» διοργανώνει ημερίδες, όπως για παράδειγμα για την πρακτική ενσωμάτωσης των ξένων, το πρόβλημα όμως είναι, όπως επισημαίνει ο Βούντερλιχ, ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δεν έχουν τη μιντιακή προβολή που θα έπρεπε να έχουν. «Η ένωση αυτή ιδρύθηκε καταρχήν αποκλειστικά από επιχειρηματίες. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν κάνει θετικές εμπειρίες με ξένους. Έχουμε καθημερινό όφελος από τη μετανάστευση και προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες».

Δυσκολίες κατηγοριοποίησης μελών του AfD
Η σχέση των επιχειρήσεων αυτών με πελάτες-μέλη του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καθίσταται προβληματική. Ενώ η στάση του επιχειρηματικού κατεστημένου της πόλης απέναντι στην ακροδεξιά είναι σαφής -όταν πρόκειται για την AfD όμως το πράγμα δυσκολεύει. «Στα μάτια των επιχειρηματιών δεν ανήκουν όλα τα μέλη του AfD στο δεξιό χώρο του πολιτικού τόξου, υποστηρίζει ο Χανς-Γιόαχιμ Βούντερλιχ.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι η φήμη της Σαξονίας ως τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει πληγεί. Ορισμένοι σχολιαστές έφτασαν μάλιστα στο σημείο να διερωτηθούν εάν το ομόσπονδο κρατίδιο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. «Ανησυχώ γι' αυτό, αλλά πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε. Η ανάγκη των επιχειρηματιών για εργατικά χέρια είναι μεγάλη. Οι εμπειρίες που έχουμε από την ενασχόλησή μας με την ενσωμάτωση ξένων είναι το πιο πειστικό επιχείρημα απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει από κουταμάρα και κακία να βλάψουν τη Σαξονία».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου