23.8.18

Ρατσιστικό παραλήρημα entrepreneur σε ελληνική παραλία προκαλεί παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων

Catzavelos και το ρατσιστικό παραλήρημα, στο οποίο επιδόθηκε από ελληνικό νησί, ανεβάζοντας μάλιστα το σχετικό βίντεο στα social media. Πιο συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο βίντεο εμφανίζεται, ευρισκόμενος σε πολυσύχναστη παραλία, εκφράζει τη «χαρά» του επειδή, όπως λέει, δεν βλέπει τριγύρω του «κανέναν μαύρο», χρησιμοποιώντας μάλιστα έντονα υβριστικές και ρατσιστικές εκφράσεις.

Τη συνέχεια ο Adam Catzavelos, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας (entrepreneur), ενώ παράλληλα εργάζεται κι ως σχολιαστής ειδήσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό του Γιοχάνεσμπουργκ, πιθανότατα δεν την είχε φανταστεί. Το βίντεο έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε λίγα λεπτά με πολλούς χρήστες από τη Νότια Αφρική να ζητούν τη σύλληψή του βάσει του αντιρατσιστικού νόμου της χώρας.  Παράλληλα, το hashtag #AdamCatzavelos στο Twitter έγινε παγκόσμιο trend, καθώς δέχτηκε επίθεση από εκατοντάδες χρήστες των social media, ενώ κάποιο δήλωναν πως «οι λευκοί δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τον Catzavelos».
Ο Catzavelos δούλευε επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του, το εστιατόριο St Georges Fine Foods με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει τώρα την απειλή του μποϊκοτάζ από δεκάδες προμηθευτές της,  με αποτέλεσμα η διοίκηση να εκδώσει τελικά ανακοίνωση πως ο Catzavelos απολύεται, αλλά και πως δεν εμπλέκεται στην άλλη οικογενειακή επιχείρηση, το εστιατόριο Smokehouse and Grill.
Επιπλέον, η τράπεζα Nedbank ανακοίνωσε πως δεν συνεργάζεται πια με τον ίδιο, αναφέροντας πως τον είχε χρηματοδοτήσει για να "τρέξει" την επιχείρησή του το 2014.
Ακόμα κι η Nike, της οποίας υπεύθυνη πωλήσεων στη χώρα είναι η γυναίκα του Adam, Kelly Catzavelos, χρειάστηκε να διευκρινίσει πως δεν συνεργάζεται με τον ίδιο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «αντιτίθεται στις διακρίσεις». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, μπροστά στη γενικευμένη αγανάκτηση, τα καταστήματα της Nike στο Γιοχάνεσμπουργκ έμειναν σήμερα κλειστά.
Μετά από όλα τα παραπάνω, ο ίδιος αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να συλληφθεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, όταν επιστρέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.