8.8.18

Τώρα δέρνουν και τους αλληλέγγυους στο Καλαί


Μέλη των οργανώσεων που διανέμουν τρόφιμα στους άστεγους μετανάστες που παραμένουν στην περιοχή του Καλαί καταγγέλλουν συστηματική παρενόχληση και απειλές από την γαλλική αστυνομία, ενώ παραθέτουν τουλάχιστον 600 περιστατικά.

Σύμφωνα με έκθεση που κατατέθηκε στη γαλλική υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες έχουν δεχθεί απειλές, παρενόχληση έως και επιθέσεις με δακρυγόνα.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σήμερα και καταγράφει περισσότερα από 600 περιστατικό μεταξύ του Νοέμβρη του 2017 και του Ιουλίου του 2018. Αυτά εκτείνονται από αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας σε υποχρεωτικά πρόστιμα για παρκάρισμα, απειλές, προσβολές, λεκτική και φυσική βία.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί σπρώχνουν εθελοντές στο έδαφος, τους παίρνουν τα τηλέφωνα και διώχνουν ανθρώπους από τα σημεία διανομής τροφίμων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις Βρετανοί εθελοντές παρενοχλούνταν από τη γαλλική αστυνομία, η οποία τους εμπόδιζε να διανέμουν τρόφιμα και νερό, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Οι εθελοντικές ομάδες και ΜΚΟ που προσπαθούν να διανέμουν τροφή και νερό στο Καλαί κινήθηκαν νομικά την περασμένη χρονιά καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία και οι τοπικές αρχές τους εμπόδιζαν από το να προσφέρουν τις βασικές βοήθειας.

Η αστυνομική παρουσία στο Καλαί είναι πολύ ισχυρή και από την παρενόχληση και τις επιθέσεις δεν γλιτώνουν ούτε οι ίδιοι οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο. Πολλοί εκδιώχνονται από τις σκηνές, οι οποίες καταστρέφονται, άλλοι δέχονται επίθεση με σπρέι πιπεριού, ενώ σε άλλους η αστυνομία κατάσχει τα υπάρχοντά τους.

Από την πλευρά της, φυσικά, η αστυνομία του Καλαί αρνείται τις όποιες καταγγελίες και δηλώνει ότι όποιος... αισθάνεται ότι έχει δεχθεί επίθεση ή όποιος έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών μπορεί να πάει στη Δικαιοσύνη. «Καμία καταδίκη ή καταγγελία δεν έχει γίνει» συμπληρώνουν οι γαλλικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.