23.8.18

Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης


Ξεσηκωμοί προσφύγων στη Θεσσαλονίκη! Δύο απανωτά περιστατικά επεισοδίων που προκάλεσαν αλλοδαποί, τη Δευτέρα σε δομή φιλοξενίας της ΜΚΟ «Αρσις» και το βράδυ της Τρίτης στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στη Μενεμένη, προβληματίζουν τις αρχές για τις συνθήκες κράτησής τους αλλά και σχετικά με τον ακριβέστερο έλεγχο των στοιχείων τους...

Γεγονός είναι ότι οι συνθήκες παραμονής στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών δεν είναι και οι καλύτερες, πράγμα που έχει επισημάνει στο παρελθόν με ανακοινώσεις του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία του οποίου κατά καιρούς επισκέπτεται τα κρατητήρια. Ωστόσο, περιστατικά βίας και εξεγέρσεων δεν παρατηρούνται συχνά.

Οπως έγινε γνωστό, το βράδυ της περασμένης Τρίτης κρατούμενοι από τη Λιβύη και την Αλγερία διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης στα κρατητήρια και ζητούσαν επιτακτικά να αφεθούν ελεύθεροι. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση και απειλήθηκαν επεισόδια, αλλά η κατάσταση «εκτονώθηκε» με την άφιξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων...

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε επτά συλλήψεις και οι αλλοδαποί παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο με τις κατηγορίες της διέγερσης, της απείθειας και της εξύβρισης. Για τους επτά ορίστηκε τακτική δικάσιμος σε Μονομελή Πρωτοδικεία και... επέστρεψαν στα κελιά τους.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα άλλο σοβαρό περιστατικό έντασης στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της «Αρσις», στην Πυλαία. Εννέα Πακιστανοί πρόσφυγες βαρύνονται ήδη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, αντίσταση, απείθεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράνομη βία και πρόκειται να απολογηθούν σε ανακριτή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της «Αρσις», αιτία του ξεσηκωμού ήταν... το WiFi και το φαγητό! Οι πρόσφυγες ζητούσαν 24ωρη σύνδεση και μεγάλη ποικιλία στο μενού. Το θέμα όμως είναι ότι το πρόγραμμα της ΜΚΟ έχει σχεδιαστεί για τη φιλοξενία ανηλίκων και στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι επρόκειτο για ενήλικες που δήλωσαν ανήλικοι προκειμένου να φιλοξενηθούν.

Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια είχαν υποβληθεί ή επρόκειτο να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι όντως ανήλικοι, δηλαδή εάν θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων. Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να φύγουν από τη δομή, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον ξενώνα, με πρόσχημα την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ καλούμαστε να φροντίσουμε ανήλικα προσφυγόπουλα που ζουν σε ξενώνες και αναρωτιούνται για ποιο λόγο πρέπει φιλοξενούμε νεαρούς εμφανώς μεγαλύτερους από 18 ετών», τονίζει η συντονίστρια του ξενώνα Πυλαίας Νίκη Γκόντα.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους ανήλικους φιλοξενούμενους γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτούς εμφανώς ενήλικα πρόσωπα και εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Γίνεται ακατανόητο γιατί η εξακρίβωση της πραγματικής τους ηλικίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες στηρίζεται αποκλειστικά στο τι δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι», εξηγεί στην «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με την ίδια, «οι πρόσφυγες είχαν πάρει παραπεμπτικό για τον ξενώνα από κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες αγνόησαν ή παρανόησαν το ηλικιακό και κοινωνικό υπόβαθρο των ανθρώπων αυτών, που δεν άργησαν να λειτουργήσουν βίαια και προκλητικά».

Η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων τής «Αρσις» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017 με δυναμικότητα 30 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους και φιλοξενεί αγόρια από 12 έως 18 ετών. Στόχος είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, η ασφαλής διαβίωση και η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινότητα.

http://www.efsyn.gr/arthro/dyo-exegerseis-prosfygon-gia-tis-synthikes-kratisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.