31.8.18

Τεράστιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αργεντινή - Σε ελεύθερη πτώση το πέσο

Δεκάδες χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που πλήττουν τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα από την πολλοστή, ασφυκτική πρόσδεση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην πλειονότητά τους, τα 57 δημόσια πανεπιστήμια της Αργεντινής έχουν παραλύσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας της μαζικής απεργιακής κινητοποίησης των καθηγητών.


Οι αυξήσεις των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων δεν προβλέπεται να υπερβούν το 10%, την ώρα που ο πληθωρισμός άγγιξε το 20% τους πρώτους 7 μήνες της χρονιάς και αναμένεται να ξεπεράσει το 30% το 2018 στο σύνολό του.

«Κινητοποιούμαστε εναντίον των αστείων αυξήσεων των μισθών μας και της μείωσης του προϋπολογισμού» των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, εξήγησε ο Κάρλος δε Φέο, καθηγητής και συνδικαλιστής.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι έχει δεσμευθεί να μειώσει το χρόνιο έλλειμμα του προϋπολογισμού προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Αργεντινής, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κρίση, εν μέσω ήδη τεράστιων ανισοτήτων.

«Ο προϋπολογισμός είχε καταρτιστεί όταν ακόμα το ένα δολάριο είχε συναλλαγματική ισοτιμία 16,70 πέσο και πλέον έχει ξεπεράσει τα 40 πέσο. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε καν το υλικό και τον εξοπλισμό που έχουμε απόλυτη ανάγκη», κατήγγειλε η Λάουρα Φερέρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ροσάριο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Μια 22χρονη φοιτήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, του εκπαιδευτικού ιδρύματος με το υψηλότερο κύρος στη χώρα, συμμετείχε στην πορεία κάτω από ένα πανό που έγραφε «για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

«Για εμάς που προερχόμαστε από οικογένειες που δεν έχουν ούτε δεκάρα, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η μόνη μας ευκαιρία για να αποκτήσουμε ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών μας. Το Κράτος πρέπει να μας δώσει αυτή την ευκαιρία κοινωνικής ανόδου, να επενδύσει περισσότερα», τόνισε η φοιτήτρια.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα πανεπιστήμια της Αργεντινής φοιτούν το τρέχον διάστημα περίπου 2 εκατομμύρια νέοι και νέες, εκ των οποίων το 80% σε δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της από 45% σε 60% επιχειρώντας να περιορίσει την πτώση του πέσο που έχει χάσει σχεδόν 20% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες.

Το πέσο Αργεντινής έχασε 7% την Τετάρτη και την Πέμπτη σημείωσε εκ νέου πτώση 15,6% φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου με 39 πέσος για ένα δολάριο. Η υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει το 50%.

Την Τετάρτη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «εξετάσει» την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισ. δολαρίων το οποίο συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.