22.8.18

Εκκληση πανεπιστημιακών να μην απελαθεί Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο


Εκκληση να μην απελαθεί Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο έναν χρόνο και μαθαίνει ελληνικά απευθύνουν οι διευθύνουσες καθηγήτριες, επιστημονικοί συνεργάτες και διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Γλωσσας - Λογοτεχνίας - Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με επιστολή τους στον αστυνομικό διευθυντή Ρόδου, που κοινοποιούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους αρμόδιους φορείς, ζητούν να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης απομάκρυνσης του Μοχάμεντ Α.Κ. -ο οποίος από τις 10 Αυγούστου βρίσκεται υπό κράτηση, μέχρι ο ίδιος να ασκήσει τα ένδικα μέσα για να επανεξεταστεί το αίτημά του για παροχή ασύλου στην Ελλάδα.

Ο νεαρός πρόσφυγας, που «διέφυγε από το Ιράκ από φόβο για τη ζωή και την ασφάλειά του λόγω ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή», πασχίζει με κάθε τρόπο ενταχθεί στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, έχει αποκτήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και παρακολουθεί, όπως λένε, με συνέπεια τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ενήλικες πρόσφυγες, που προσφέρει εθελοντικά το Πανεπιστήμιο.

«Μας έκανε εντύπωση που η Β' βάθμια Επιτροπή Ασύλου δεν έλαβε υπόψη της τη συμμετοχή του κυρίου Α.Κ. στα μαθήματα Ελληνικών, κάτι που θα πιστοποιούσε τη βούληση εκ μέρους του να αποκτήσει “επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού”, άρα και να ενταχθεί ευκολότερα στην ελληνική κοινωνία», συνεχίζουν στην επιστολή τους οι καθηγητές, υπενθυμίζοντας ότι οι Αρχές μπορούν να χορηγήσουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή να αναβάλουν την απόφαση απομάκρυνσης, όταν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις.

Οι καθηγητές του τονίζουν ότι ο Μοχάμεντ Α.Κ. βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και έντονο στρες, καθώς έχει βάσιμους λόγους να φοβάται ότι η επιστροφή του στο Ιράκ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Την επιστολή συνυπογράφουν η διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλώσσας, Ελένη Σκούρτου, η αναπληρώτρια διευθύντρια, Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, και άλλοι πέντε καθηγητές και συνεργάτες της σχολής.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Μοχάμεντ Α.Κ. και επιθυμούμε να τον δούμε και πάλι ελεύθερο να έρχεται στα μαθήματά μας και στις δραστηριότητές μας. Είναι κρίμα να σταματήσει η ελεύθερη ζωή με τέτοιο τρόπο σε αυτόν τον νέο άνθρωπο», καταλήγουν, ζητώντας να γίνουν νόμιμες ενέργειες, για να τον έχουν ξανά κοντά τους.

«Είμαστε σχολή ανθρωπιστικών επιστημών, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος», λέει στην «Εφ.Συν.» η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου Γλώσσας καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησής τους.

«Ο Μοχάμεντ δεν είναι απλώς μαθητής μας, αλλά βοηθάει και άλλους πρόσφυγες. Είμαστε δάσκαλοί του και νιώθουμε την ευθύνη να τον στηρίξουμε. Οταν έχεις τη σχέση δασκάλου - μαθητή, δένεσαι. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να μείνει εδώ. Πολλοί πρόσφυγες περνάνε από τα νησιά.

»Αυτοί όμως που αφιερώνουν χρόνο να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικών, θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, την αγαπάνε, θέλουν να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό της. Με εκπλήσσει ο τρόπος που μιλάνε για την Ελλάδα.

»Εδώ είναι το πρώτο χέρι βοήθειας που παίρνουν. Οταν ανοίγει η πόρτα του πανεπιστημίου, τους αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές μας. Δεν τους ξεχωρίζουμε. Εξάλλου, οι φοιτητές μας είναι οι αυριανοί δάσκαλοι, θα έχουν μαθητές παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Η εμπειρία αυτή είναι πολύτιμη και για εκείνους».

Συντάκτης: 
Αφροδίτη Τζιαντζή
http://www.efsyn.gr/arthro/ekklisi-panepistimiakon-na-min-apelathei-irakinos-prosfygas-poy-zei-sti-rodo-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.