22.8.18

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή της συμφωνίας


Σε μερικές δεκάδες τον μήνα θα ανέρχονται οι πρόσφυγες που ενδέχεται να απελαθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βασισμένες σε στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των απελάσεων προς την Ελλάδα θα έφτανε συνολικά τις 1.800.

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να ξεπαγώσει και η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης για τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες, η αίτηση των οποίων έχει γίνει ήδη δεκτή από τη Γερμανία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας, στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες ενάμιση μήνα μετά τη συμφωνία αρχών μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται στο σκέλος της λεγόμενης «διοικητικής διευθέτησης».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» προβλέπει ότι οι απελάσεις από τη Γερμανία αφορούν ενήλικες πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στα αυστρογερμανικά σύνορα και διαπιστώνεται ότι κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουλίου 2017.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχτεί πρόσφυγες από τη Γερμανία, εφόσον προκύπτει ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις, ενώ η Γερμανία δεσμεύεται να εξετάσει το επόμενο δίμηνο τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης, για τις οποίες εκκρεμεί απάντηση.

Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» με δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τρεις μήνες.

Το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κ. Βίτσα και του Γερμανού ομολόγου του, όπου θα αποτυπώνεται το περιεχόμενο της «Διοικητικής Διευθέτησης», καθώς και τα υπόλοιπα σημεία:

● η ρητή στήριξη της Ελλάδας και της Γερμανίας στην εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και στην αποφυγή μονομερών μέτρων

● η δέσμευσή τους να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του έτους με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθυνών

● η δέσμευση της Γερμανίας ότι, σε περίπτωση κρίσης, θα στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας

● η στήριξη της Γερμανίας στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης,

● η δέσμευσή της για αποστολή μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) επιπλέον ειδικών και διερμηνέων για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι οι πρόσφυγες που θα απελαύνονται από τη Γερμανία δεν πρόκειται να οδηγηθούν στα ελληνικά νησιά, αλλά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: εξέταση του αιτήματος ασύλου και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή απέλαση, αναγκαστική ή με τη συμφωνία των προσφύγων, προς την Τουρκία ή τις χώρες προέλευσης.

Το πραγματικό πρόβλημα

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο αν είναι σε θέση οι δομές της ενδοχώρας να δεχτούν έστω και μικρό αριθμό απελαθέντων προσφύγων σε συνθήκες στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις οργανώσεων, οι περισσότερες δομές της ενδοχώρας έχουν υπερβεί το όριο χωρητικότητας, παραμένουν σε νομικό κενό και οι συνθήκες είναι υποτυπώδεις, αν όχι απάνθρωπες. Αναμένεται μάλιστα να δεχτούν επιπλέον πίεση από τη δρομολογημένη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών από τους ευάλωτους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι κινείται στο όριο της κινδυνολογίας και της πολιτικής εκμετάλλευσης η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να σηκώσει τους τόνους σχετικά με τη συμφωνία.

Καταγγέλλει μάλιστα δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης στη Σάμο και στη Λέσβο, τα οποία έχουν δημοσιεύσεις ψευδείς ειδήσεις ότι ετοιμάζεται η κατασκευή νέων Κέντρων Υποδοχής για τους πρόσφυγες από τη Γερμανία, τους οποίους μάλιστα ανεβάζουν σε... χιλιάδες.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι η συμφωνία Γερμανίας και Ελλάδας αποτελεί μεταβατική λύση μέχρι την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, για την οποία δεσμεύτηκαν τα κράτη μέλη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η αναθεώρηση του κανονισμού θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αυστριακής προεδρίας και μετατίθεται για το 2019.

Η συμφωνία επιχειρεί στην ουσία να ανταποκριθεί στην ξενοφοβική ατζέντα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που πιέζονται από το ακροδεξιό AFD στις επικείμενες εκλογές στο κρατίδιο.

Εξ ου και ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζερχόφερ θέτει όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες την επίτευξη συμφωνιών με την Ισπανία (επιτεύχθηκε την προηγούμενη Δευτέρα), την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να δοθεί η εντύπωση στη γερμανική κοινή γνώμη ότι εφαρμόζεται πλήρως το δόγμα των περίκλειστων συνόρων και ότι εκμηδενίζονται οι δευτερογενείς ροές προσφύγων, όσο μικρό αριθμό και αν αφορούν.

http://www.efsyn.gr/arthro/xekina-apo-ton-septemvrio-i-efarmogi-tis-symfonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.