6.8.18

Ας Ντραπούμε Όλοι για Αυτό το (Ανθ)ελληνικό Βίντεο που «Κάνει Πλάκα» με τους Πνιγμούς Προσφύγων​

Αν ο Wilhelm Reich έγραφε σήμερα το «Άκου Ανθρωπάκο», ενδεχομένως να μην έμενε στην αποδόμηση του φαντασιακού «εγώ» μας. Πιθανότατα θα άλλαζε τον τίτλο σε «Φτου σου Ανθρωπάκο», γιατί θα είχε απελπιστεί από την κατάντια των ανθρώπων και την αποκτήνωση του είδους.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από κάποιες ώρες, θα βοηθούσε τον Αυστριακό ψυχαναλυτή -ενδεχομένως και να τον ενέπνεε- να το γράψει, μιας και κάποιοι τύποι που ζουν ανάμεσά μας αποφάσισαν πως οι θάνατοι των προσφύγων στη Μεσόγειο και οι κακουχίες που περνούν οι αιτούντες άσυλο, είναι οι αιτίες των δεινών που περνούν οι Έλληνες.

Ο τίτλος που λέει «Πρόσφυγας στη χώρα σου», σε προετοιμάζει για το παράλογο που θα δεις στη συνέχεια. Για να ήταν δηλαδή πρόσφυγες, θα πρέπει η χώρα τους να βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση, θα έπρεπε να είχαν φύγει από κάποια σύρραξη για να σώσουν τα παιδιά τους ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές. Κυρίως όμως σε προετοιμάζει, διότι το φασιστικό αφήγημα που χρησιμοποιούν είναι ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και όταν βαραίνει τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν τη δουλειά ή τη ζωή που θέλουν. Ένας Γερμανός φασίστας βλέποντας έναν Έλληνα στη Γερμανία, νιώθει «μετανάστης στη χώρα του».

Η πλοκή του βίντεο εξηγεί βήμα βήμα αυτές τις απόψεις μιας και ξεκινάει με έναν Έλληνα που βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του, είναι έτοιμος να «φουντάρει», είναι απελπισμένος και στα όρια της απόγνωσης. Ο φιλαράκος του τότε του προτείνει να υποδυθούν τους πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα και τότε ξεκινάει και η πλήρης παράνοια. Οι τύποι όχι απλώς δεν διστάζουν να κάνουν πλάκα και με τον πόλεμο και με τους πνιγμούς των ανθρώπων στις θάλασσες, αλλά το εμφανίζουν σαν μια διαδικασία που την κάνουν επίτηδες οι πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν άσυλο. Διότι για ένα επικίνδυνο και ψεκασμένο μυαλό, το να βουλιάζει η βάρκα σου μεσοπέλαγα και το να χάνεις τα παιδιά σου είναι μέρος μιας μεγάλης συνομωσίας που έχει στηθεί «για να σου πάρουν οι ξένοι τα κρατικά επιδόματα».

Το «σενάριο» και ο εκνευρισμός που σου προκαλεί συνεχίζονται με του; πρόσφυγες πια καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά. Υπάρχει εκεί ένα σημείο στο οποίο ακούγεται «είναι πρόσφυγες, βγάλτους ΑΦΜ, δώστους και τα λεφτά τους», ενώ ένας τύπος απεικονίζεται να τους δίνει ένα μάτσο πενηντάευρα και πιστωτικές κάρτες. Φυσικά, από τη θεωρία συνομωσίας δεν λείπουν οι ΜΚΟ και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υποτίθεται πως ασχολούνται μόνο με τους πρόσφυγες. Από τα μπλουζάκια που φοράνε εκείνοι που υποδύονται τους ανθρώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν λείπει και το «Sorros» αποδεικνύοντας πως οι δημιουργοί του βίντεο μάλλον αποδίδουν τη θεωρία συνομωσίας στον George Sorros που «θέλει να αγοράσει την Ελλάδα ύπουλα και ΔΙΑΔΩΣΤΕ11!!!». Όσο για τους δημοσιογράφους είναι επίσης ενταγμένοι στο ίδιο σχέδιο και προφανώς τους αρέσει να ασχολούνται με αναξιοπαθούντες και πρόσφυγες και να γυρίσουν στην Αθήνα από τα νησιά έχοντας δει πολύνεκρα ναυάγια που τους χαρίζουν ένα συνεχές μετατραυματικό στρες.

Αμέσως μετά μπαίνει στο πλάνο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή κάποια δομή του-μάλλον δεν ήξεραν πως απαγορεύεται η λήψη πλάνων γι' αυτό καλή επιτυχία με τα δικαστικά ξεμπερδέματα αν υπάρξουν. Φυσικά καθόλου τυχαίο, γιατί στο μυαλό των δημιουργών και των φασιστών οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα για να την αλλοιώσουν, να την κάνουν μια μουσουλμανική αποικία ή κάτι τέτοιο που μόνο εκείνοι ξέρουν.

Ίσως η πιο εκνευριστική πτυχή αυτού του βίντεο είναι στην αρχή του. Όταν πέφτει η επισήμανση «Σε αυτό το βίντεο δεν προσβάλουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες πολέμου, αλλά...». Δεν χρειαζόταν αυτή η επισήμανση, πρώτον επειδή δεν ισχύει και δεύτερον διότι το σενάριο είναι μια οπτικοποίηση των ομιλιών του υπόδικου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Η πηγή των προβλημάτων τους άλλωστε είναι οι πρόσφυγες, εκείνοι που ήρθαν να κλέψουν τα κρατικά επιδόματα και τις δουλειές των Ελλήνων, εκείνοι που υποδύονται πως πνίγονται στη Μεσόγειο για να σωθούν και φυσικά μετά να ζήσουν εις βάρος τους.

Το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 39 δευτερολέπτων δημοσιεύτηκε συμπτωματικά μια μέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγήσει συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα. Ξεπέφτουμε χαμηλά όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να εξηγούμε το «ποιος ταΐζει τους πρόσφυγες» σε ανθρώπους με φασιστικές παρωπίδες. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν και αυτοί και όσοι εμφορούνται με τέτοιες ιδέες πως χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν μεταναστευτική πολιτική μόνοι και γι' αυτό τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα χρήματα που διατίθενται σε πρόσφυγες δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά από τα Ταμεία στήριξης προσφύγων. Το «πρόβλημα» με τους πρόσφυγες είναι η υποχρηματοδότηση από την Ευρώπη και η άνιση διανομή τους στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Το πρόβλημα είναι πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σε κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες, κάποιοι χωρίς τη δυνατότητα να ενωθούν με τις οικογένειες τους, ευάλωτοι σε καιρικά φαινόμενα, στην εκμετάλλευση και σε φασίστες. Το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη τους κρατάει στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνοντάς τους ελάχιστες ελπίδες για ένταξη στις κοινωνίες ή για μια καλύτερη ζωή.

Τελικά πώς ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Kαι για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο καθόλου εύστοχο ήταν αυτό το βίντεο, ας κάνουμε ένα pause για να ρίξουμε μια ματιά στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα. Να ρίξουμε μια ματιά στους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που καταλήγουν θύματα σωματεμπορίας, να δούμε ξανά ότι η λίστα των νεκρών, πνιγμένων προσφύγων ξεπερνάει τα 33.000 άτομα με τον αριθμό των αγνοουμένων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από στεριές και θάλασσες να είναι ανυπολόγιστος. Να δούμε πώς και πόσοι έχουν πεθάνει στα ελληνικά hot spot και πόσοι κρατούνται έγκλειστοι με μόνο τους αδίκημα την έλλειψη εγγράφων. 

Μπορούμε να μιλάμε για μέρες για τις συνθήκες στις οποίες επιβιώνουν οι πρόσφυγες, αν και σε ένα μυαλό ψεκασμένο δύσκολα θα είχε νόημα ένας διάλογος. Εδώ υπάρχουν μόνο διαπιστώσεις. Και η διαπίστωση για το τι καταφέρνει αυτό το βίντεο είναι μια: Κανονικοποιεί τη χρυσαυγίτικη λογική με φτηνό χιουμοράκι και προσπαθεί να την αμπαλάρει με ένα, δυστυχώς, πολύ τσαλακωμένο περιτύλιγμα. Παρόλα αυτά δεν καταφέρνουν να κρύψουν το φασιστικό παραλήρημα πίσω από το, έτσι κι αλλιώς κακό, μοντάζ που καταλήγει στη φράση «Στην Ελλάδα για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι ξένος».

Κάτω από το βίντεο αναφέρουν σε σχόλιά τους πως πρόκειται για χιούμορ και σάτιρα, πως στρέφονται κατά της κυβέρνησης και όχι κατά των προσφύγων. Αυτό το «χιουμοράκι» χρησιμοποιούσε βέβαια και ο Goebbels στη ναζιστική Γερμανία προκειμένου να προπαγανδίσει τον εθνικοσοσιαλισμό. Όταν ορίστηκε από τον Hitler ως επικεφαλής της Προπαγάνδας του Ράιχ αρμόδιος, δηλαδή, του NSDAP για τον Τύπο, τις κινηματογραφικές ταινίες, τη Ραδιοφωνία και την Εθνική Παιδεία, πάνω-κάτω, έφτιαχνε βίντεο σαν κι αυτά, απλά με την απουσία DSLR μηχανών και χωρίς Final Cut Pro. Με όσα μέσα υπήρχαν τότε, προσπαθούσε να δείξει με προπαγανδιστικό υλικό στον γερμανικό λαό, πως οι Εβραίοι ήταν το πρόβλημα της κοινωνίας, με σκοπό να δημιουργήσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Κυρίως προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για το πόσο λαμπρό θα είναι το μέλλον της Γερμανίας χωρίς τους Εβραίους. Είναι μάλιστα τρομακτικό το ότι ο Goebbels έβαζε ηθοποιούς να παίζουν τους πλούσιους Εβραίους σε μικρά φιλμ και στη συνέχεια τα μετέδιδε στους κινηματογράφους. Το ίδιο αφήγημα βέβαια υπήρχε και στις ελεγχόμενες εφημερίδες των Ναζί, το ίδιο αφήγημα με τις ίδιες ανατριχιαστικές παρόμοιες τακτικές υπάρχει και σήμερα.

Μπορούμε να βρούμε κι άλλες ομοιότητες με την προπαγανδιστική τακτική του Goebbels, αλλά ούτε κι αυτό θα είχε ιδιαίτερο νόημα στην τόσο ρευστή εποχή της παραπληροφόρησης. Αυτό που αξίζει να δούμε είναι πως τις προηγούμενες μέρες οι κοινότητες προσφύγων προσπάθησαν να βοηθήσουν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής με όποιο τρόπο μπορούσαν. Αιγύπτιοι έσωζαν ανθρώπους από τη θάλασσα, Κούρδοι έδιναν αίμα στα νοσοκομεία της Αθήνας για τους εγκαυματίες και Σύροι μαζί με Έλληνες προσπαθούν αυτές τις μέρες να καθαρίζουν τα σπίτια και τις καμένες αυλές στο Μάτι, επιστρέφοντας με τον τρόπο τους την αλληλεγγύη και την καλοσύνη που έχουν δεχτεί. Οι δημιουργοί του βίντεο αντιθέτως ήταν απασχολημένοι κάνοντας βίντεο για να διοχετεύσουν τη ρητορική του μίσους τους στο Διαδίκτυο.

Πάντως είχαν δίκιο. Σε αυτό το βίντεο δεν προσβάλλουν τους πρόσφυγες που με αξιοπρέπεια προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν μια άλλη, καλύτερη ζωή. Προσβάλλουν και τους Έλληνες, που είναι ένας αλληλέγγυος και πονεμένος λαός. Προσβάλλουν το ανθρώπινο είδος, εν γένει.


Update: Μετά τη δημοσίευση του κειμένου και την αντίδραση που προκλήθηκε από μεγάλη μερίδα του κόσμου απέναντι στη μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που παρουσίαζε το βίντεο, η σελίδα κατέβασε το περιεχόμενο και τοποθέτησε στη θέση του ένα «απολογητικό» μήνυμα: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.