16.7.18

Στον Τελικό του Μουντιάλ Κέρδισε η Γαλλία και οι Pussy Riot

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν οι Γάλλοι έρθουν πιο κοντά στην κατάκτηση του Μουντιάλ με το γκολ του Pogba, κάπου στο 52', τέσσερις άνθρωποι ντυμένοι με Αστυνομικές στολές εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν να τρέχουν στο γήπεδο του Λουζνίκι. Ο αγώνας διεκόπη για λίγα λεπτά, οι άνδρες με τα κίτρινα γιλέκα τους έβγαλαν σηκωτούς και οι κάμερες μετά από μια μικρή αμηχανία σταμάτησαν να τους δείχνουν. Είχαν όμως προλάβει πρώτα να κάνουν ορισμένους κύκλους τρέχοντας και να χαιρετίσουν έναν-δυο Γάλλους παίκτες, ανάμεσα τους και τον Mbappé, που θα έβαζε αργότερα το τελευταίο γκολ του αγώνα.

Αργότερα η φεμινιστική κολεκτίβα Pussy Riot, ανέλαβε την ευθύνη για το ντου εντός του γηπέδου. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας της κολεκτίβας, ακολούθησαν την κλασική στρατηγική που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και σε εκδηλώσεις, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Putin o οποίος δήλωνε πως η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου στη χώρα «αποδόμησε όλα τα στερεότυπα για τη Ρωσία». Αυτή ακριβώς την υποκριτική στάση ήθελαν να καταγγείλουν και το έκαναν μαγνητίζοντας για άλλη μια φορά την προσοχή του κόσμου.

Όπως είπαν σε ένα βίντεο που ανέβασαν λίγο μετά το περιστατικό, σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα και για τον αυταρχισμό του Κρεμλίνου. Εξήγησαν μέσω των κοινωνικών δικτύων τους πως αυτό που ζητούσαν με την παρέμβαση είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της Ρωσίας, το τέλος των παράνομων συλλήψεων σε διαδηλώσεις, να επιτρέπεται ο πολιτικός ανταγωνισμός στη χώρα, να σταματήσουν οι διώξεις των πολιτών που σχετίζονται με τα like και τη δραστηριότητα των πολιτών στα social media, να σταματήσει η κυβέρνηση να φυλακίζει κόσμο χωρίς λόγο. Και δεν υπερέβαλαν. Στη Ρωσία οι διώξεις των πολιτών που πηγαίνουν στα δικαστήρια επειδή διαφωνούν με τον Putin, είναι αμέτρητες. Το ότι ήταν ντυμένοι σαν αστυνομικοί είχε μια διπλή χρησιμότητα. Αφενός ήταν πιο εύκολο να περάσουν έτσι στον αγωνιστικό χώρο, αφετέρου ήθελαν να καταγγείλουν την αστυνομική αυθαιρεσία των Ρώσων ένστολων και να πουν ότι οι Αστυνομικοί θα έπρεπε να μοιάζουν περισσότερο με τον «Καλό Αστυνομικό» που περιέγραφε ο Ρώσος Ποιητής Dmitri Prigov.

Αρχικά ανέλαβαν την ευθύνη για τη διακοπή του αγώνα με ένα tweet που έγραφε «Γεια σε όλους από το γήπεδο του Λουζνίκι, κάνει δροσιά εδώ». Στη συνέχεια όμως, όταν προσπάθησαν να ανεβάσουν το βίντεο στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους που έκαναν τη συγκεκριμένη δράση, όπως είπαν, το Youtube «κατέβασε» το βίντεο με την αιτιολογία πως υπήρχε σ' αυτό υλικό της FIFA.

Τα μέλη της κολεκτίβας συνελήφθησαν, κρατήθηκαν για αρκετές ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα του Λουζνίκι, χωρίς να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε δικηγόρο ή σε άλλα πρόσωπα. Κατά πάσα πιθανότητα θα «πληρώσουν» αυτή την παρέμβαση με φυλάκιση. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το 2012, μετά από μια παρόμοια διαμαρτυρία, η φήμη τους απλώθηκε σε όλο τον κόσμο όταν εισέβαλλαν στον καθεδρικό του Σωτήρος Χριστού και τραγουδώντας το «Punk Prayer» κατήγγειλαν τις εκκλησιαστικές Αρχές της χώρας για ανίερη σύμπραξη με τον Vladimir Putin. Τότε «κάλεσαν» την Παναγία να συστρατευτεί στον φεμινιστικό τους αγώνα. Τρία μέλη του συγκροτήματος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό με υποκίνηση θρησκευτικού μίσους σε διετή κάθειρξη. Φυσικά έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες διώξεις με πολιτικό κίνητρο, αφού τα μέλη τους κινούνται από την αναρχία μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησαν στο VICE δύο από τα μέλη της θρυλικής συλλογικότητας, η Masha Alyokhina και η Sasha Bogino, είχαν πει: «Είναι πολύ δύσκολο να διαφωνείς δημόσια και να ζεις ελεύθερα στη Ρωσία. Εμείς, γίναμε γνωστές και βρήκαμε μια ανέλπιστη διεθνή στήριξη. Όμως, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που κινδυνεύουν, όπως για παράδειγμα οι ομοφυλόφιλοι. Γνωρίζω LGBTQ άτομα που έχουν υποστεί βία ή που έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν, εξαιτίας μιας ανυπόφορης κατάστασης». Και μέχρι σήμερα είχαν αξιοποιήσει τη δημοσιότητα που είχαν λάβει για να συγκεντρώσουν τα βλέματα και τις συνειδήσεις σε ζητήματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελεύθερη έκφραση, τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, τα δικαιώματα των γυναικών. Από το 2011, τη χρονιά της γέννησης τους, μέχρι και σήμερα, οι Pussy Riot είναι η φωνή των εξεγερμένων πολιτών της Ρωσίας, εκείνων αρνήθηκαν να πειθαρχήσουν στον Putin, ακόμη και αν αυτό τους κόστισε την ελευθερία τους σε αρκετές των περιπτώσεων.

Χθες, οι Pussy Riot αξιοποίησαν το Μουντιάλ για να δώσουν δημοσιότητα στις αυταρχικές όψεις του Ρωσικού πολιτικού συστήματος. Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στο Σότσι, υπήρχε μια κριτική σε ό,τι αφορά τις πρακτικές του Putin και την καταπίεση των πολιτών. Δόθηκε μερικώς μια έμφαση στο ότι στη Ρωσία, υπάρχουν άνθρωποι που καταδικάζονται σε συνοπτικές και μεσαιωνικές διαδικασίες επειδή διαμαρτυρήθηκαν νόμιμα σε μια πορεία ή εξαιτίας μιας ανάρτησης και ενός like στο Facebook. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου, με εξαίρεση τη χθεσινή παρέμβαση δεν είχε δοθεί καμιά έμφαση στις συνθήκες ανελευθερίας της χώρας που το διοργάνωσε.

Όσο για τη μεγάλη διχαστική συζήτηση, για το εάν χωράει τελικά ο ακτιβισμός και η πολιτική εντός των γηπέδων, η απάντηση για άλλη μια φορά είναι «εξαρτάται». Οι Pussy Riot απέδειξαν πάντως πως όταν για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμένα πάνω στη χώρα σου, όταν πρόεδρος της χώρας σου είναι ο Putin, όταν αναμένεται επίσκεψη του Donald Trump, όταν σε αναγκάσουν σε ένα καθεστώς πλήρους ανελευθερίας κινήσεων, σκέψεων και έκφρασης, ένας γρήγορος γύρος κάποιων δευτερολέπτων, ακόμη και σε γήπεδο που παίζεται η νίκη για το Παγκόσμιο Κύπελο, μπορεί να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην καταπίεση. Το μήνυμα πως ο Putin κρατάει μια υποκριτική στάση, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει συστηματικά τις φασίζουσες πρακτικές του, πέρασε. Ο αγώνας μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυταρχικής κυβέρνησης ήρθε 1-0 τελικό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.