10.7.18

Σε μια κλωστή η ζωή του Τουργκούτ Καγιά

Την 41η μέρα απεργίας πείνας διανύει σήμερα ο κομμουνιστής αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά, η ζωή του οποίου βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Αν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή περί της μη έκδοσής του στην Τουρκία, η εξέταση της αίτησης ασύλου, που έχει καταθέσει ο Καγιά, θεωρείται δεδομένο ότι θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο βάσει όσων λένε οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν υπάρχει.

Εχοντας χάσει πάνω από 13% του βάρους του, πίνοντας μόνο νερό με λίγη ζάχαρη ή αλάτι, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, παρότι ήδη από τις 30 Ιουνίου έχει συστηθεί από τη γιατρό του ΕΣΥ Ολγα Κοσμοπούλου, που τον εξέτασε, η μεταφορά του σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στενότερης κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης και ανάνηψης σε περίπτωση οξέος συμβάματος.
«Ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος. Η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με μαθηματική ακρίβεια. Είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο να μη νοσηλεύεται ο επί 40 ημέρες απεργός πείνας σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου μπορεί να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ανάνηψης. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει ήδη επιβαρυμένη υγεία, καθώς έχει υπάρξει θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, στις φυλακές τύπου F, είναι σαν να τον ξαναβασανίζουν», επισήμανε χθες η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης της Επιτροπής Αλληλεγγύης.
Κοινή διαπίστωση όσων παρευρέθησαν χθες στη συνέντευξη (δικηγόροι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, αλληλέγγυοι κ.ά.) ήταν «η αφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος για την απάντηση στο αίτημα του απεργού πείνας υπουργός Δικαιοσύνης σιωπά. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβεται πίσω από την -κατά τα λεγόμενά της- ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός αρνείται καθαυτή τη θεσμική του αρμοδιότητα, αποπέμποντας από πάνω του το θέμα της απόφασης επί της έκδοσης».
Και το ΠΑΜΕ μέσω ανακοίνωσής του ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει άμεσα την προβλεπόμενη από τον νόμο δικαιοδοσία του και να μην εκδώσει τον Καγιά στην Τουρκία.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία συμμετέχει και αύριο στην αντιπολεμική πορεία με στάση στην τουρκική πρεσβεία, καλεί την Πέμπτη στις 11.00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πορεία προς την υπηρεσία ασύλου, καθώς είναι η ημέρα που ορίστηκε για τη συνέντευξη του Καγιά στην υπηρεσία, όπου κρίνεται το αίτημα χορήγησης ασύλου.
Γράφει: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.