18.7.18

Τριπλό «όχι» σε μετανάστες ανοιχτά της Τυνησίας


Ακόμη ένα πλοίο με μετανάστες πλέει εδώ και μέρες στη Μεσόγειο, περιμένοντας να πάρει άδεια για να πιάσει λιμάνι, σύμφωνα με το InfoMigrants, που ακολουθεί απ' τον Μάρτιο τις διαδρομές των προσφύγων. Όπως μεταδίδει η La Repubblica πρόκειται για το πλοίο Sarost 5, γκαζάδικο της εταιρείας Miskar, η οποία δραστηριοποιείται σε μια πλατφόρμα εξαγωγής αερίου στις ακτές της Τυνησίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα μια ξύλινη βάρκα με 40 μετανάστες από Αίγυπτο, Μάλι, Νιγηρία και Μπανγκλαντές, αναχώρησε απ' τη Λιβύη με στόχο να φτάσει στην Ευρώπη. Πέντε μέρες μετά, δίχως φαγητό και νερό, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε ένα μέλος του πληρώματος του Sarost 5 στην InfoMigrants, ο κινητήρας έσβησε και το πλοιάριο άρχισε πλησιάζει την πλατφόρμα αερίου.

Σε αυτό το σημείο ανέλαβε δράση το Sarost 5 που διέσωσε τους 40 μετανάστες απ' το ναυάγιο, αλλά για το πλήρωμα και τους μετανάστες άρχισε μια νέα δοκιμασία. Κι αυτό γιατί η Μάλτα και η Ιταλία αρνήθηκαν σύμφωνα με την InfoMigrants, τον ελλιμενισμό στα λιμάνια τους.
Σύμφωνα με την τυνησιακή οργάνωση FTDES που βοηθά τους μετανάστες, «η Τυνησία αρνείται να περισυλλέξει αυτούς τους μετανάστες επειδή δεν θέλει να θεωρηθεί σίγουρο λιμάνι για τα ευρωπαϊκά κράτη».
Για την ώρα το Sarost 5 είναι αγκυροβολημένο προς την ακτή της Τυνησίας και περιμένει έναν προορισμό.
«Έχουμε ένα τραυματία και μια έγκυο έξι μηνών στο πλοίο» δήλωσε μέλος του πληρώματος. Όπως τόνισε «οι ποσότητες τροφίμων σύντομα θα εξαντληθούν, έχουμε αποθέματα για δύο ημέρες και 30 παλέτες νερού από έξι φιάλες».
Με πληροφορίες από La Repubblica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.