12.7.18

Ισόβια στη νεοναζί για ηθική αυτουργία σε δέκα δολοφονίες

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χθες η Μπεάτε Τσέπε από το δικαστήριο του Μονάχου, για συναυτουργία σε δέκα δολοφονίες και σειρά άλλων εγκληματικών ενεργειών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, την περίοδο 2000-2007.

Η δίκη κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια, αλλά πολλά κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τη συγκρότηση και δράση της οργάνωσης έμειναν αναπάντητα, όπως και τα ερωτήματα για την ολιγωρία των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Γερμανίας.
Το δικαστήριο του Μονάχου έκανε δεκτή την πρόταση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και επέβαλε στην 43χρονη Τσέπε την ανώτατη ποινή, κρίνοντας ότι ήταν συναυτουργός στις δολοφονίες εννέα μεταναστών, του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και οκτώ Τούρκων, καθώς και μιας αξιωματικού της γερμανικής αστυνομίας.
Η Τσέπε δεν ήταν παρούσα στις δολοφονίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν συναυτουργός και ιθύνων νους του δικτύου, που βαρύνεται και για βομβιστικές επιθέσεις σε μεταναστευτικές κοινότητες με δεκάδες τραυματίες και για 15 ένοπλες ληστείες τραπεζών.
Οι δολοφονίες αποδόθηκαν στους δύο στενούς συνεργάτες της Τσέπε στο NSU, τον Ούβε Μπόντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2011 μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας σε τράπεζα.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αυτοκτόνησαν ή ο ένας εκ των δύο σκότωσε τον άλλο και μετά έβαλε και ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Στη συνέχεια η Τσέπε έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα όπου έμεναν και οι τρεις, στη μικρή πόλη Τσβικάου στην ανατολική Γερμανία.
Η Τσέπε είχε αρνηθεί ότι συμμετείχε στους φόνους μαζί με τους δύο άνδρες που θεωρήθηκαν αυτουργοί για τις δολοφονίες και τις άλλες ρατσιστικές εγκληματικές ενέργειες.
Μέσω των δικηγόρων της πάντως προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση της λέγοντας ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη γιατί δεν τους σταμάτησε.


Στην τελευταία της δήλωση προς το δικαστήριο ζήτησε από τους δικαστές να αποφασίσουν χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές πιέσεις και να μην την καταδικάσουν για πράξεις που δεν έκανε.
Αλλοι τέσσερις νεοναζιστές που δικάζονταν μαζί με την Τσέπε επειδή πρόσφεραν υποστήριξη στο δίκτυο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από δυόμισι μέχρι δέκα χρόνια.
Οι συνήγοροι της Τσέπε δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση προκειμένου να φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Οι συγγενείς των θυμάτων από την πλευρά τους τόνισαν ότι πολλά από τα ερωτήματα για τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης παραμένουν αναπάντητα λόγω της στάσης που είχαν τηρήσει οι Υπηρεσίες Ασφαλείας.
Στην πρώτη φάση των ερευνών, η αστυνομία αναζητούσε προσωπικά ή άλλα κίνητρα πίσω από τις δολοφονίες, παρά το γεγονός ότι ήταν εν ψυχρώ εκτελέσεις, όπως και του Θεόδωρου Βουλγαρίδη το 2005 μέσα στο κατάστημα κλειδιών που είχε στο Μόναχο.

Πού είναι οι υπόλοιποι;

Και στη συνέχεια όμως, μέχρι τη σύλληψη της Τσέπε και των άλλων τεσσάρων, οι υπηρεσίες ασφαλείας απέφευγαν να συνδέσουν τις δολοφονίες με το NSU.
Η Αριστερά και οι Πράσινοι επισήμαναν ότι το NSU δεν μπορεί να αποτελούνταν μόνον από την Τσέπε και τους δύο νεκρούς φίλους της, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες.
Και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Π. Φρανκ, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD, τόνισε ότι ο φάκελος του NSU δεν έχει κλείσει. «Και εμείς έχουμε πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης από τους συγγενείς των θυμάτων, ερωτήματα και για το δίκτυο, αλλά και για τη στάση των αρμόδιων υπηρεσιών».

Γράφει: Μπάμπης Αγρολάμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.