21.7.18

Η ιστορία της Ζοζέφα θα ξυπνήσει την Ευρώπη;


Σοκαρισμένη, εξαντλημένη, χωρίς να μπορέσει ακόμα να περπατήσει η Ζοζέφα, που έγινε μήλον της έριδος ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη, έφτασε στο λιμάνι της Μαγιόρκα. Μαζί της «αποβιβάστηκαν» τα άψυχα σώματα μιας γυναίκας κι ενός μικρού αγοριού, δίπλα στα οποία επέπλεε για δύο μέρες η 40χρονη από το Καμερούν προτού διασωθεί από τη ΜΚΟ Proactiva Open Arms.

«Έπειτα από τέσσερις μέρες εν πλω το πλοίο μπαίνει στο ασφαλές λιμάνι της Μαγιόρκα και αποκηρύσσουμε την πολιτική της Λιβύης απέναντι στους μετανάστες», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής της Proactiva Open Arms, Οσκαρ Καμπς.

«Αυτά τα μάτια αφηγούνται τον τρόμο», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της Repubblica για τη μετανάστρια που εντοπίστηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου, σε κατάσταση σοκ, πάνω σε συντρίμμια μιας λέμβου 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Η Ζοζέφα χθες άρχισε να τρώει και να μιλάει λίγο πιο δυνατά, ενώ καταβάλλει προσπάθεια να κινήσει τα κάτω άκρα της.

Η Proactiva Open Arms κατηγόρησε τη λιβυκή ακτοφυλακή ότι την εγκατέλειψε μαζί με τους άλλους δύο επιβαίνοντες στη βάρκα και επέκρινε την Ιταλία επειδή έκλεισε τα λιμάνια της στους διασωθέντες μετανάστες.

Είπε επίσης ότι η Ιταλία συμφώνησε να δεχθεί την επιζήσασα αλλά όχι και τις δύο σορούς. Ως αποτέλεσμα η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση αποφάσισε να ζητήσει από την Ισπανία να την αφήσει να ελλιμενιστεί εκεί, αν και αυτό θα σήμαινε ένα πολύ μακρύτερο θαλάσσιο ταξίδι.

Η Ιταλία αρνήθηκε ότι μπλόκαρε το σκάφος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι προσφέρθηκε να αφήσει το σκάφος της Proactiva να ελλιμενιστεί σε ένα από δύο λιμάνια και να αποβιβάσει τόσο την επιζήσασα όσο και τις σορούς.

Είπε πως αρνήθηκε να τους παράσχει πρόσβαση στο νησί Λαμπεντούζα επειδή δεν διαθέτει εγκαταστάσεις εναποθήκευσης υπό ψύξη για τις σορούς.

«Παρά την προθυμία των λιμανιών μας στη Σικελία (να τους δεχθούν), το πλοίο της ΜΚΟ πηγαίνει στην Ισπανία... Έχουν κάτι να κρύψουν;;;» έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο Twitter.

«Αυτά συμβαίνουν όταν επιστρατεύεις ένοπλες δυνάμεις για να κάνεις την υπόλοιπη Ευρώπη να πιστέψει ότι η Λιβύη είναι μία ασφαλής χώρα», απάντησε στον Σαλβίνι ο επικεφαλής της Proactiva Open Arms.Α

Αλλά ο Σαλβίνι ανταπάντησε ως εξής: «Τα ψέματα και οι προσβολές από μια ξένη ΜΚΟ επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο: το να μειώνουμε τις αφίξεις προσφύγων σημαίνει ότι μειώνουμε και τους θανάτους, αλλά και τα κέρδη όσων επωφελούνται από την παράνομη μετανάστευση. Μένω ακλόνητος, λιμάνια κλειστά και καρδιές ανοιχτές».

Και για να δείξει την αποφασιστικότητά του στο να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημα η αποστολή της Frontex που επιχειρεί στη Μεσόγειο να σταματά αυτόματα τη μεταφορά σε ιταλικά λιμάνια οποιουδήποτε διασωθέντος στη θάλασσα.

Βάσει των επιχειρησιακών όρων εντολής της, η αποστολή της Ε.Ε. -που ονομάζεται «Σοφία»- μεταφέρει τους διασωθέντες μετανάστες στην Ιταλία.

Ωστόσο σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του στις Βρυξέλλες να πιέσει για αλλαγή των κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.