1.7.18

Βαριές σκιές πάνω από το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Ακόμη πιο δραματική τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση του ναυαγίου πλοίου έξω από τη Λιβύη με περισσότερους από εκατό αγνοούμενους. Πλήρωμα πλοίου ισπανικής ΜΚΟ που βρισκόταν στην περιοχή καταγγέλλει εγκληματική αμέλεια από τις ιταλικές και λιβυκές αρχές. 

Το ισπανικό πλοίο Proactiva της ΜΚΟ Open Arms καταγγέλλει ότι οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από το πλήρωμά του να μην προσπαθήσει να βοηθήσει το πλοίο που μετέφερε περίπου εκατό μετανάστες, ενημερώνοντας ότι θα επιληφθούν για το περιστατικό οι λιβυκές αρχές. Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν τα νέα πως έχει χαθεί το στίγμα του πλοίου και οι μετανάστες αγνοούνται.
Η καταγγελία από την Open Arms έρχεται σε μία στιγμή που οι ηγέτες των «28» έκλειναν ακόμη μία αμφιλεγόμενη συμφωνία για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού, ενώ ένα από τα μέτρα προβλέπει βήματα στήριξης προς την ακτοφυλακή της Λιβύης, ενώ απαιτεί τα πλοία των ΜΚΟ να μην εμποδίζουν τις όποιες επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ιδρυτής της Open Arms Όσκαρ Καμπς δήλωσε ότι τέτοιες απαιτήσεις θα κοστίσουν ζωές ανθρώπων. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας μάρτυρας για να καταγγείλει το πρόβλημα, αυτό είναι που θα συμβεί και ξεκίνησε ήδη» είπε χαρακτηριστικά.
Με βάση το τελευταίο περιστατικό, το πλήρωμα της Open Arms άκουσε μία επικοινωνία στις 8 το πρωί της Παρασκευής μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματικών του στρατού και της ακτοφυλακής της Λιβύης, όπου υπήρχαν πληροφορίες για μία λαστιχένια βάρκα που μεταφέρει τουλάχιστον εκατό μετανάστες και αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Το σήμα κινδύνου, όμως από το πλοίο έφτασε στα πλοία της περιοχής περίπου μιάμιση ώρα αργότερα.
Όταν το πλήρωμα του Open Arms κάλεσε το κέντρο ναυτικών διασώσεων στη Ρώμη για να προσφέρει βοήθεια, αξιωματικοί τους ενημέρωσαν ότι οι λιβυκές αρχές ελέγχουν το περιστατικό και πως δεν χρειάζονται τη βοήθειά τους.
Λίγη ώρα αργότερα έμαθαν τα νέα πως περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται στη θάλασσα και πιστεύεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου το πλοιάριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 
«Υποψιαζόμαστε ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι» δηλώνει μέλος της ΜΚΟ.
Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι έσωσε 16 ανθρώπους από το πλοίο, αλλά θεωρεί αγνοούμενους περίπου εκατό ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Ο Ρικάρντο Γκάτι, καπετάνιος άλλου πλοίου της Proactiva OpenArms δήλωσε ότι έχει παρακολουθήσει τραγικές επιχειρήσεις διάσωσης από τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία δεν έχει βασικό εξοπλισμό, όπως σωσίβια.
Η ακτοφυλακή της χώρας της Βορείου Αφρικής δεν απάντησε ποτέ στις κλήσεις από την Proactiva υποστηρίζει ο Γκάτι και προσθέτει ότι αρκετές φορές έχουν απαντήσει στην Open Arms με επιθετικό τρόπο ζητώντας από τα πλοία να φύγουν από σημεία όπου πραγματοποιούνται επιχειρήσεις διάσωσης. 
Καταγγέλλει, ακόμη, ότι σε ένα άλλο περιστατικό μέλη της ακτοφυλακής πυροβόλησαν στον αέρα, ενώ σε άλλη περίπτωση έκαναν... ρεσάλτο σε πλοίο της Open Arms απειλώντας το πλήρωμα με όπλα. 
«Εδώ και μήνες η Λιβυκή ακτοφυλακή παρουσιάζεται σαν κάποιος επίσημος φορές, πολύ καλά οργανωμένος και νόμιμος και αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας έχουν πυροβολήσει και μας έχουν απαγάγει. Πρόκειται για ένα θέατρο του παραλόγου» προσθέτει με νόημα μιλώντας στο Associated Press. «Λένε ότι εμείς είμαστε εγκληματίες, ενώ εκείνοι άφησαν εκατό ανθρώπους να πεθάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.