26.6.18

#GDtrial: Ναζισμός, ιεραρχία, τρομοκρατία

Με την προβολή βίντεο, φωτογραφιών και άλλου, πλούσιου υλικού που αφορά στους ρόλους διευθυνόντων και εκτελεστών συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την 255η και 256η ημέρα διεξαγωγής της.
Προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες από τους κατασχεθέντες σκληρούς δίσκους Πατέλη, Κασιδιάρη και Παππά, ενώ αναγνώστηκαν και κάποια επιπλέον SMS μεταξύ των κατηγορουμένων Γ. Πατέλη (τότε πυρηνάρχη Νίκαιας) και Ι. Λαγού (βουλευτή και «περιφερειάρχη»-εποπτεύοντος των τοπικών Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Σαλαμίνας).

«Τρομοκρατία στη Νίκαια» και αλλού

Ο τίτλος δεν είναι κάποια «ατελής λεκτική υπερβολή λόγω θυμικής έξαρσης» αλλά τον είχε δώσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος Πατέλης στο πρώτο από τα παρακάτω βίντεο που τηρούσε ως αρχείο στον υπολογιστή του.
Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν: βίντεο από νυχτερινή μοτοπορεία που ο ίδιος ο Πατέλης είχε αποθηκευμένο με τον τίτλο «τρομοκρατία στη Νίκαια», βίντεο με τίτλο «11η ορεινή εκπαίδευση πατριωτικής πολιτοφυλακής» στο οποίο καταγράφεται η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση κάποιας ομάδας που είναι μεν άγνωστο αν είναι οι ίδιοι χρυσαυγίτες, προσομοιάζει ωστόσο στις εκπαιδεύσεις χρυσαυγιτών που έχουν καταγραφεί από άλλα στοιχεία στις προηγούμενες δικασίμους. Στο τελευταίο απόσπασμα φαίνεται εισβολή τάγματος εφόδου σε εκδήλωση, υπό την διοίκηση του Παναγιώταρου, το οποίο διακόπτει βίαια την εκδήλωση και εκδιώκει τους ομιλητές.
Τα αποσπάσματα αυτά από τον δίσκο του Πατέλη περιλαμβάνουν: βίντεο από φασιστική εμπρηστική επίθεση που ο ίδιος είχε αποθηκεύσει με τίτλο «εμπρησμός ΤΕΙ Πάτρας», βίντεο από συντεταγμένη δράση χρυσαυγιτών στην Πλατεία Αττικής (παρουσία Μιχαλολιάκου) και ομοιόμορφου τάγματος εφόδου στον Άγιο Παντελεήμονα (παρουσία πάλι Μιχαλολιάκου αλλά και Λαγού, Παναγιώταρου, Κασιδιάρη), υπό την – γνωστή – εμφανή ανοχή των αστυνομικών.
Στο πρώτο απόσπασμα που περιλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο βίντεο, ο κατηγορούμενος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και στρατολογητής – κατά δήλωσή του – του Ρουπακιά, Νίκος Αποστόλου, ήδη καταδικασμένος για επίθεση κατά μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, σε ομιλία του στην Τ.Ο. Νίκαιας μιλάει για την παράνομη δράση της Χ.Α., κουρελιάζοντας την υπερασπιστική γραμμή περί «νόμιμου πολιτικού κόμματος». Στο επόμενο απόσπασμα, ο Πατέλης κάνει «ανασκόπηση δράσεων» της Τ.Ο. Νίκαιας για το 2012, αναφέροντας, ως «δράσεις»: «τρομοκρατία στον Άγιο Νικόλαο», «περιμένοντας τους άπλυτους μετά από αντιφασιστική» και άλλα όμοια. Στο τελευταίο απόσπασμα ο Πατέλης περιγράφει πώς στήθηκε η τοπική της Νίκαιας, με λεπτομερείς περιγραφές όπως «κάναμε οργανωτικά σε μέρη με χαμηλό φωτισμό, όπου βρίσκαμε για να περνάμε απαρατήρητοι […] να φέρουμε εις πέρας τις εντολές των Κεντρικών».
Σε αυτά τα βίντεο, από τις επιλογές της πολιτικής αγωγής που προβλήθηκαν στη δικαστική αίθουσα, ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, Τσακανίκας, ανέφερε: «ο πυρήνας μας πρωτοστάτησε σε κάθε δράση ανά την επικράτεια», επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία και τον παραστρατιωτικό χαρακτήρα του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Αμέσως μετά βλέπουμε απόσπασμα όπου όντως το τάγμα εφόδου Νίκαιας (με τους κατηγορούμενους Πατέλη, Τσακανίκα, Καζαντόγλου και Μιχάλαρο) μεταβαίνουν στη Σαλαμίνα με απόλυτη στρατιωτική πειθαρχία και τις γνωστές ομοιόμορφες στολές με παραλλαγές και μπλουζάκια. Κατόπιν φαίνεται ο – γνωστός από την δακρύβρεχτη ομιλία του στη βουλή – τότε βουλευτής της Χ.Α., Στάθης Μπούκουρας, να αναλύει πώς διηύθυνε ο ίδιος τις δράσεις των ταγμάτων εφόδου στην περιοχή του: «βγάζουμε και τα κοστούμια, αν χρειαστεί και φοράμε αυτά που πρέπει».
Σ’ αυτά τα βίντεο περιλαμβάνονται: ανάβαση σε βουνό με στρατιωτικού τύπου συνθήματα καθώς και ο Πατέλης να δίνει στρατιωτικά παραγγέλματα. Ένα ανατριχιαστικό στιγμιότυπο δείχνει ομάδα χρυσαυγιτών να προσεγγίζουν μετανάστη σε αποβάθρα του μετρό, απομακρύνοντας κάποιον Έλληνα που βρίσκεται δίπλα του πριν περικυκλώσουν τον μετανάστη, χωρίς να φαίνεται ποιά ήταν η κατάληξη αυτής της «δράσης». Άλλο απόσπασμα καταγράφει «συζήτηση» μεταξύ χρυσαυγιτών, όπου αναλύουν πώς εφήρμοζαν οργανωμένα και μεθοδικά τις πρακτικές τρομοκράτησης κατά μεταναστών μικροπωλητών. Και στα επόμενα αποσπάσματα καταγράφονται για άλλη μια φορά η στρατιωτική πειθαρχία και «δράσεις» του τάγματος εφόδου Νίκαιας.
Ο Πατέλης διδάσκει στα μέλη της τοπικής οργάνωσης, της οποίας ήταν επικεφαλής, την έννοια της «πειθαρχίας» όπως εφαρμόζεται στην ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο «Αρχηγός» έχει κεντρική θέση, οι εντολές από τα «Κεντρικά» και οι κανόνες στρατιωτικής πειθαρχίας τηρούνται απαράβατα από όλα τα μέλη. Κατόπιν βλέπουμε: τον Αποστόλου σε ομιλία του να μιλάει για τον ναζιστικό χαιρετισμό και τον Καρατζαφέρη αλλά και το τάγμα εφόδου να κάνει «τρομοκρατία στη Νίκαια» με στρατιωτική παρέλαση, ασπίδες και παραλλαγές.
Το τάγμα εφόδου σε πλήρη στρατιωτική παράταξη και οπλισμένο με καδρόνια έξω από τα γραφεία της Χ.Α. Νίκαιας, «περιμένοντας τα άπλυτα», όπως έχει τιτλοφορήσει το βίντεο ο ίδιος ο Πατέλης. Κατόπιν φαίνεται και πάλι το τάγμα εφόδου Νίκαιας, αυτή τη φορά στη Σπάρτη, όπου κάνει «διανομή φυλλαδίων» με παρέλαση. Στο αμέσως επόμενο βίντεο βλέπουμε τον Ρουπακιά, ως μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας, να κάνει ιδεολογική κατήχηση στην τοπική οργάνωση της Σπάρτης, ενώ εμφανίζεται και ο τότε γραμματέας της τοπικής Χ.Α. Σπάρτης Ορφανάκος να κάνει κήρυγμα επικράτησης της ναζιστικής οργάνωσης, δίπλα στον Πατέλη.

Ιεραρχία, πειθαρχία και «φυλή»

Οι Μιχαλολιάκος, Ζαρούλια, Λαγός, Παναγιώταρος αποτυπώνονται σ’ αυτό το βίντεο σε ένα καθαρά εθνικοσοσιαλιστικό παραλήρημα, κατά το οποίο: επιβεβαιώνουν ότι οι επιθέσεις της Τ.Ο. Νίκαιας ήταν σε πλήρη εφαρμογή των εντολών του «Αρχηγού» και υπό την επίβλεψη της ιεραρχίας της οργάνωσης. Αναφέρονται στις εκκαθαρίσεις στον Άγιο Παντελεήμονα και σε Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα. Ο δε Μιχαλολιάκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κατηγορία για ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος «είναι τίτλος τιμής» για τον ίδιο.
Σε αυτά τα βίντεο εμφανίζεται και πάλι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, στο πρώτο μάλιστα με τον Τσακανίκα περιχαρή επικεφαλής, ενώ στο δεύτερο, παρουσία του Πατέλη. Κατόπιν, σε άλλο σημείο, με πλήρη στρατιωτική παράταξη και παραγγέλματα. Σε επόμενο απόσπασμα φαίνεται ο Πατέλης να μιλάει στην τοπική, προετοιμάζοντας οργανωμένη μετάβαση στην Πάρο, όπου κατόπιν συνέβησαν τα γνωστά επεισόδια με επικεφαλής Λαγό και Μίχο. Σε άλλο απόσπασμα, ο Πατέλης περιγράφει την «ιδεολογία του χρυσαυγίτη»: «Ιεραρχία, πειθαρχία, σεβασμός: αν δεν υπάρχει πειθαρχία, δεν υπάρχει ιεραρχία και ιεραρχία σημαίνει να σέβεσαι τον ανώτερό σου […] για να δείξουμε ότι η φυλή μας είναι σε υψηλά επίπεδα».
Εδώ βλέπουμε τους κατηγορούμενους Πατέλη, Μιχάλαρο και Πανταζή σε παράταξη του τάγματος εφόδου με στολές, ενώ στο αμέσως επόμενο απόσπασμα, σε «κοινή δράση πυρήνων» στο Πέραμα φαίνεται μαζί τους και ο Μπαρέκας, τότε υπεύθυνος της Τ.Ο. Πειραιά. Κατόπιν βλέπουμε τον Ι. Λαγό να ηγείται του τάγματος εφόδου σε παρέλαση με στολές στον Πειραιά, με τους κατηγορούμενους Μιχάλαρο, Ν. Τσόρβα, Χατζηδάκη κ.ά. Το τελευταίο απόσπασμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η τοπική οργάνωση συμμετέχει σε κάποια «δράση» ως «αγανακτισμένοι πολίτες», «χωρίς διακριτικά» (δηλαδή χωρίς στολές και σημαίες της Χ.Α.) όπου όμως ο πυρηνάρχης Πατέλης έχει το γενικό πρόσταγμα και εμφανώς διατάζει τα μέλη της τοπικής να σταματήσουν αμέσως μόλις – παρά τις διαταγές – φωνάζουν το «αίμα – τιμή – ΧΑ». Κατόπιν φαίνεται ο Καζαντζόγλου επικεφαλής πορείας «νεοσύλλεκτων», ενώ στο τέλος, σε απόσπασμα που έχει τραβηχτεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, ο Πατέλης μεταφέρει εντολή για μηχανοκίνητη πορεία στον Πειραιά λέγοντας «πάμε να κάψουμε τη Δαβάκη».
Στο σύντομο απόσπασμα στην αρχή του βίντεο, φαίνεται εκπαίδευση με όπλο στα γραφεία της Νίκαιας. Κατόπιν, τάγμα εφόδου σε απόλυτη παράταξη και εξοπλισμένο με πυροσβεστήρα, ρόπαλα, κράνη και ασπίδες. Σε «διαφημιστικό» βιντεάκι χρυσαυγίτικης αισθητικής, παρουσιάζονται στιγμιότυπα από εκπαίδευση μελών της τοπικής σε «νυχτερινή διαβίωση», την οποία πραγματοποίησαν τρεις φορές κατά το 2011 – όπως λέει ο ίδιος ο Πατέλης στον «απολογισμό» που είδαμε παραπάνω και όπως είχαμε δει στα ντοκουμέντα από τη Νέδα.

Ο Κασιδιάρης εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου

Στις φωτό και βίντεο που προβλήθηκαν από τον σκληρό δίσκο του Κασιδιάρη, περιλαμβάνονται τα ντοκουμέντα που είχαν ήδη δημοσιευτεί παλιότερα από διάφορα μέσα. 
Στοιχείο άξιο ιδιαίτερης προσοχής είναι ένας χάρτης των Εξαρχείων που βρέθηκε στα ψηφιακά αρχεία Κασιδιάρη, ο οποίος απεικονίζει – και μάλιστα με υπόμνημα – τις τοποθεσίες διαφόρων καταστημάτων, γραφείων πολιτικών οργανώσεων, κοινωνικών χώρων και στεκιών.
Τα στοιχεία αυτά δένουν απόλυτα με τις μαρτυρίες που έχουν ακουστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου κι έχουν τοποθετήσει τον εκπρόσωπο Τύπου του ναζιστικού κόμματος σε ρόλο επιβλέποντος στις εκπαιδεύσεις νέων μελών.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης δυο φωτογραφίες που φαίνεται να δείχνουν πλαστογράφηση ταυτότητας αστυνομικού με την φωτογραφία του αδελφού του Ηλία, Αλέξανδρου Κασιδιάρη.

Ο Χρήστος Παππάς και ο ναζισμός της Χ.Α.

Τα στοιχεία από τον σκληρό δίσκο του επιστήθιου φίλου του Νίκου Μιχαλολιάκου («αδελφού του» όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος), Χρήστου Παππά, είναι σοκαριστικά.
Καταρχάς αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολίες την ναζιστική ιδεολογία του ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και τις επαφές με «επιφανή πρόσωπα», όπως ο Βέλγος ναζιστής και στρατηγός των SS, Ντεγκρέλ και η σκηνοθέτρια του Γ΄ Ράιχ, Λένι Ρίφενσταλ. Παράλληλα, ο Παππάς διατηρούσε επαφή με τον «Περίανδρο» (Α. Ανδρουτσόπουλο) την περίοδο που ήταν φυγόδικος.
Κατά δεύτερον, δείχνουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο Παππάς εκπαίδευε ακόμα και τα ανήλικα παιδιά του στη ναζιστική ιδεολογία.
Πράγμα που μας δίνει και μια εικόνα της επικινδυνότητας των κατηγορουμένων.

Η δίκη συνεχίζεται

Οι επόμενες δικάσιμοι για τον μήνα Ιούνιο:

Δευτέρα 25/06 Εφετείο
Τρίτη 26/06 Εφετείο
Τετάρτη 27/06 Κορυδαλλός
Πέμπτη 28/06 Εφετείο
Παρασκευή 29/06 Κορυδαλλός

Οι δικάσιμοι για τον μήνα Ιούλιο:

Δευτέρα 02/07 Εφετείο
Τετάρτη 04/07 Κορυδαλλός
Δευτέρα 09/07 Κορυδαλλός
Τετάρτη 11/07 Κορυδαλλός
Δευτέρα 16/07 Κορυδαλλός
Τετάρτη 18/07 Εφετείο
Πέμπτη 19/07 Κορυδαλλός
Δευτέρα 23/07 Εφετείο
Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:


  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.