18.6.18

Θανατηφόρα fake news και ακροδεξιά προπαγάνδα

Μια παλιά φωτογραφία νεκρής γυναίκας στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς σε social media και ιστοσελίδας για να προπαγανδίσουν ότι δήθεν υπήρξε «νεκρή γυναίκα στις διαδηλώσεις στο Πισοδέρι», ενάντια στη συμφωνία για το Μακεδονικό.Ιστοσελίδες όπως το «Μακελειό» και το «Pronews», αλλά και πολιτικοί του ακροδεξιού χώρου όπως οι Κυριάκος Βελόπουλος, αναπαράγουν μια φωτογραφία νεκρής γυναίκας, υποστηρίζοντας είτε ότι βρίσκεται σε κώμα, ειτε ότι σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις στο Πισοδέρι.Η αλήθεια φυσικά είναι πολύ διαφορετική. Οπως τονίζουν τα ellinika hoaxes η φωτογραφία προέρχεται από τις ΗΠΑ και μάλιστα, για να γίνει πιστευτή προφανώς, έχει κοπεί για να παραπλανηθούν οι αναγνώστες.Η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί πριν από χρόνια σε αμερικανική ιστοσελίδα.
Συνολικά στις διαδηλώσεις τραυματίστηκαν 16 άτομα, εκ των οποίων οι 8 αστυνομικοί. Όλοι οι τραυματίες έχουν πάρει εξιτήριο.  Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Καστοριάς αναφέρεται: «Η Διοίκηση του Γ.Ν. Καστοριάς ενημερώνει ότι, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πισοδερίου Δήμου Πρεσπών, σήμερα Κυριακή 17-06-2018, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς από το ΕΚΑΒ, δώδεκα (12) άτομα εκ των οποίων οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Η κατάστασή τους δεν κρίθηκε σοβαρή. Αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, και έλαβαν εξιτήριο, αφού δεν υπήρξε ανάγκη για περαιτέρω νοσηλεία».

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/130797/Thanatifora-fake-news-kai-akrodeksia-propaganda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου