21.6.18

Το δόγμα Ορμπαν: ούτε άσυλο ούτε αλληλεγγύη

Ηταν στραβό το κλήμα στην Ουγγαρία, το ’φαγε κι άλλο ο... Ορμπαν. Γράφοντας για πολλοστή φορά στα παλιά της τα παπούτσια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, βασικές αρχές της δημοκρατίας, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και άπασες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ξενοφοβική κυβέρνηση της Βουδαπέστης χθες το τερμάτισε, εγκρίνοντας -με την άνετη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή- πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων και νόμων, με τους οποίους βάζει συλλήβδην στο κάδρο πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ίδιους τους Ούγγρους.

Ετσι με τον περιώνυμο νόμο «Σταματήστε τον Σόρος» (από το όνομα του Αμερικανο-ούγγρου πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος), η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν αυστηροποιεί τα κριτήρια παροχής ασύλου, ορίζοντας ότι οποιοσδήποτε πρόσφυγας ή μετανάστης εισέλθει στην Ουγγαρία από τρίτη ασφαλή χώρα θα θεωρείται «παράνομος».

Ποινικοποιεί δε, με την επιβολή ενός έτους φυλάκιση, την παροχή βοήθειας από οποιονδήποτε σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες ή μετανάστες που εισέρχονται στο ουγγρικό έδαφος από χώρα εκτός της Ζώνης Σένγκεν και η ζωή των οποίων δεν βρίσκεται αποδεδειγμένα σε άμεσο κίνδυνο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει τη στοχοποίηση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, σε βάρος εξάλλου των οποίων η ουγγρική κυβέρνηση ήδη επέβαλε από την Τρίτη φόρο 25%.

Ταυτόχρονα, η ουγγρική Βουλή ενέκρινε χθες -με 159 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 5 κατά- συνταγματική τροπολογία με την οποία απαγορεύεται «η εγκατάσταση αλλοδαπού πληθυσμού στην Ουγγαρία».

Κίνηση με προφανή στόχο να καταστεί αντισυνταγματική η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων, από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Παράλληλα καθίσταται υποχρεωτική η «προστασία του χριστιανικού πολιτισμού» της χώρας. Δημιουργείται ξεχωριστός δικαστικός κλάδος για διοικητικές υποθέσεις, που εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Επιβάλλονται περιορισμοί στις ειρηνικές συναθροίσεις. Ενώ στο εξής θα απαγορεύεται στους αστέγους να διανυκτερεύουν σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.