7.6.18

«Γυρίστε στη Μόρια αλλιώς... χαρτζιλίκι τέλος»


Τη σταδιακή αύξηση της πίεσης, ώστε οι Κούρδοι που αποχώρησαν από το ΚΥΤ της Μόριας να επιστρέψουν εκεί το συντομότερο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μετά και τις αντιδράσεις περιοίκων της περιοχής Νεάπολης Μυτιλήνης, όπου εδρεύει το ΠΙΚΠΑ, η μία εκ των δύο δομών που δέχτηκε τον κύριο όγκο των διωκώμενων προσφύγων, καθώς και τις αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων τουρισμού και κυρίως του δήμου Λέσβου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε απάντηση επιστολής του δημάρχου Σπ. Γαληνού, ανακοινώνει ότι ήδη επεξεργάζονται μέτρα για την άμεση επιστροφή των Κούρδων.

Μέτρα που, πάντως, φρόντισε να κάνει γνωστά μέσω της αστυνομίας και της διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και αφορούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων της σίτισης και της παροχής του μηνιαίου χρηματικού επιδόματος σε όσους δεν επιστρέψουν άμεσα.

Θυμίζουμε ότι περίπου 900 Κούρδοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Μόρια, εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν, όταν ομάδα Σύρων προσφύγων τούς επιτέθηκε με αφορμή, όπως λέγεται, τη μη τήρηση των κανόνων του Ραμαζανιού εκ μέρους των πρώτων.

Μόνο την... Τροχαία δεν τους έστειλαν
Στο μεταξύ, από την πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι κατέφυγαν στο ΠΙΚΠΑ, η μικρή αυτή δομή φιλοξενίας ευάλωτων ανθρώπων βρέθηκε στο στόχαστρο του δήμου και των κρατικών υπηρεσιών, που με σπουδή έσπευσαν να ελέγξουν κάθε πιθανό σενάριο που θα έφερνε τους υπεύθυνους εκεί σε δύσκολη θέση.

Ετσι, κατά σειρά τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν για ελέγχους η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για ελέγξει την πυροπροστασία, η Δασική Υπηρεσία, για να ελέγξει καταγγελίες για κοπή δέντρων εντός του χώρου, και το υγειονομείο, ώστε να ελεγχθούν οι συνθήκες υγιεινής. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, αφού το μόνο που βρήκαν όλοι αυτοί ήταν μια μικρή διαρροή από σωλήνα παροχής νερού...

«Η κατάσταση που επικράτησε μετά την άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν οριακά ελέγξιμη. Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι το ΠΙΚΠΑ συνορεύει με κατοικημένη περιοχή, σε συνδυασμό με το ότι το ΠΙΚΠΑ βρίσκεται σε ζώνη τουριστικού ενδιαφέροντος, τα πρώτα μέτρα στα οποία προβήκαμε αφορούσαν την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου πρόκλησης όχλησης στη γειτονιά», τονίζουν οι ίδιοι και αναφέρουν τα μέτρα που πήραν προς αυτήν την κατεύθυνση:

«1. Διατήρηση του ΠΙΚΠΑ και του περιφερειακού χώρου καθαρού, μέσω καλής και επαρκούς κατανομής κάδων στον χώρο, οργάνωσης μηχανισμού επαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων και ενημέρωσης των νέων κατοίκων του ΠΙΚΠΑ,

2. ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς, μέσω ενημέρωσης των νέων κατοίκων του ΠΙΚΠΑ και καλής κατανομής πυροσβεστήρων στον χώρο,

3. παρουσία των κατοίκων του ΠΙΚΠΑ στη γειτονιά, μέσω της σύστασης προς αυτούς να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις εκτός ΠΙΚΠΑ και να βγαίνουν από το ΠΙΚΠΑ μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης μετάβασης στην πόλη και

4. κάλυψη της υφιστάμενης περίφραξης με δύο στρώσεις ηλιόπανου. Επιπλέον, για λόγους υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας, λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

α) έπαψαν αμέσως οι διαδικασίες μαγειρέματος, δεδομένου ότι δεν ήμασταν ικανοί να εγγυηθούμε υγειονομικά επαρκείς υπηρεσίες μαγειρέματος τα πρώτα εικοσιτετράωρα για τόσους ανθρώπους, και η σίτιση ξεκίνησε να γίνεται αποκλειστικά μέσω διανομής έτοιμου παρασκευασμένου φαγητού,
β) το ιατρικό κέντρο του ΠΙΚΠΑ εξέτασε τον πληθυσμό, ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και
γ) τριπλασιάσαμε τις υπηρεσίες εκκένωσης των διαθέσιμων βόθρων».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΙΚΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των φιλοξενουμένων, αφού, και να το ήθελαν, δεν μπορούν να το κάνουν για πολλούς λόγους, καθώς, μεταξύ άλλων, η δομή αυτή δεν χρηματοδοτείται από φορείς όπως η Ε.Ε., η Υπατη Αρμοστεία ή το κράτος.
Και μια αχτίδα ελπίδας

Ενάντια σε όλο αυτό κλίμα συκοφάντησης της δομής έρχεται μια επιστολή προς τον δήμο Λέσβου της Μαρίας Καλδή, κατοίκου της περιοχής, που, όπως σημειώνει, μένει μόλις 20 μέτρα από την πύλη.

«Αξιότιμε κ. δήμαρχε, αξιότιμοι κ. του ΠΙΚΠΑ,

Ονομάζομαι Μαρία Καλδή και διαμένω μόνιμα στη Νεάπολη Μυτιλήνης, σε απόσταση 20 μέτρων από την πύλη του ΠΙΚΠΑ.

Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΙΚΠΑ δέχτηκε έναν αριθμό μεταναστών, μετά τις συμπλοκές στο Hot-Spot της Μόριας. Οι προηγούμενοι κάτοικοι του ΠΙΚΠΑ, καθώς και οι νέοι που κατέφθασαν είναι σαν να μην υπάρχουν. Προσωπικά, δε μας ενοχλούν, ούτε δημιουργούν φασαρίες. Περισσότερη φασαρία μπορεί να κάνω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, παρά αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί, αν είμαστε άνθρωποι, αν υπάρχει έστω και λίγο το αίσθημα της συμπόνιας, της ΑΓΑΠΗΣ και της ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, πρέπει να γίνει κάτι.

Αυτήν τη στιγμή, μπροστά στην πίεση από μέρους των αρχών που ασκείται στο ΠΙΚΠΑ, το ΠΙΚΠΑ έκλεισε την πύλη του σε νεοαφιχθέντες ανθρώπους που φεύγουν από τη Μόρια. Ως εκ τούτου, μια οικογένεια με ηλικιωμένους, παιδιά και βρέφη, παραμένει έξω από τα κάγκελα του ΠΙΚΠΑ, κάτω από τον ήλιο και κοιμάται στον δρόμο.

Δεν γνωρίζω για τους υπόλοιπους περίοικους που συλλέγουν υπογραφές γιατί τους ενοχλούν οι σκηνές ή δεν μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα μόνοι τους γιατί βλέπουν στην παραλία τα παιδιά να παίζουν και τους μεγάλους να αγναντεύουν απέναντι τις χαμένες πατρίδες τους, αλλά για μένα, αν θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, αν θέλουμε να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι τα βράδια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως ανθρώπους, ως αδέρφια μας, ως γιαγιάδες και παππούδες μας, μα πιο πολύ ως παιδιά μας.

Υ.Γ. Οταν γεννηθήκαμε, ήμασταν όλοι με χέρια, πόδια, υγεία. Ετσι, ξαφνικά, μετά από κάποιο ατύχημα, για παράδειγμα, μπορεί να χάσουμε τα πάντα. Τίποτα δεν μας δίνεται για πάντα. Αύριο μπορεί να βρισκόμαστε εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…»

Συντάκτης: 
Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.