13.6.18

Πανηγυρική αθώωση πέντε κατηγορουμένων για τις Σκουριές


Οι αστυνομικοί «βάφτισαν» τον πετροπόλεμο κακούργημα και φόρτωσαν κατηγορίες σε άνθρωπο που βρισκόταν αλλού! Δεν ήταν απλώς πανηγυρική η σημερινή αθώωση πέντε κατηγορουμένων για τα όσα διαδραματίστηκαν σε μια ακόμη επεισοδιακή πορεία ενάντια στις εξορύξεις, στον Κάκαβο τον Σεπτέμβρη του 2012, ήταν και ενδεικτική της «λογικής» με την οποία η αστυνομία συνέτασσε δικογραφίες εκείνη την εποχή για όποιον αγωνιζόταν απέναντι στα συμφέροντα της εταιρίας χρυσού.

Άνθρωποι οικογενειάρχες, αλλά και αλληλέγγυοι που αντιστέκονται στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος στη βορειοανατολική Χαλκιδική σέρνονται χρόνια τώρα κατηγορούμενοι στα δικαστήρια με βαριές ή ακόμη βαρύτερες κατηγορίες, επειδή διαδήλωσαν και μπήκαν εμπόδιο στα συμφέροντα της Ελντοράντο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (κακουργοδικείο) Θεσσαλονίκης σήμερα, είδε όμως την αλήθεια, κρίνοντας ομόφωνα αθώους πέντε ανθρώπους που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε μια ακόμη πορεία, ενάντια στη λειτουργία των μεταλλίων χρυσού.

Ήταν 9 Σεπτεμβρίου όταν περίπου χίλιοι κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αθήνα και άλλες περιοχές ανέβηκαν στο βουνό για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία της Ελντοράντο. Η κινητοποίηση της αστυνομίας εκείνη τη μέρα ξεπέρασε κάθε όριο, με 13 κλούβες να κλείνουν την είσοδο στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο και το ελικόπτερο τις ΕΛΑΣ να ίπταται συντονίζοντας τις κινήσεις. Έλεγχοι και εξακριβώσεις στοιχείων πραγματοποιήθηκαν επίσης σε λεωφορεία και αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στην κινητοποίηση στο ύψος των Πλανών.

Οι δυνάμεις καταστολής συνεπείς στο δόγμα της μηδενικής ανοχής που υπαγόρευε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έπνιξαν τους διαδηλωτές με τη ρίψη εκατοντάδων χημικών και τραυμάτισαν κάποιους. Στο τέλος, κατά τη διάρκεια της συντεταγμένης αποχώρησης των διαδηλωτών, το μενού συμπεριελάμβανε προσαγωγές και συλλήψεις, κατά τα καθιερωμένα εκείνης της εποχής.

Το κατηγορητήριο, ως συνήθως, βαρύτατο. Οι διαμαρτυρόμενοι, όπως προκύπτει κι από την κλήση της εισαγγελίας, αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες. Τους βάρυναν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα μεταξύ άλλων, για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών, βιαιοπραγίες με τις επιβαρυντικές διατάξεις του "κουκουλονόμου", αντίσταση, στάση, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άλλα.

Αρχικά στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονταν έξι κατηγορούμενοι ωστόσο ένας ήταν ανήλικος και η εισαγγελία διαχώρισε γι αυτόν την υπόθεση παραπέμποντας τον σε δικαστήριο ανηλίκων που μάλιστα, έχει αναβληθεί δυο φορές.

Σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι αμφισβήτησαν το υλικό της Αστυνομίας, που παρουσίασε βίντεο και φωτογραφίες, καταγγέλλοντας ότι επρόκειτο για... προϊόν μοντάζ! Στις απολογίες τους, αρνήθηκαν όσα τους καταμαρτυρούνταν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εξ αυτών ισχυρίσθηκε πως δεν πήρε μέρος καν στη διαδήλωση, αφού εκείνη την μέρα συμμετείχε στις έρευνες εντοπισμού αγνοούμενου προσώπου.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας αγόρευσή της, δέχθηκε ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απλώς πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και μόνο ένας έριξε κροτίδα που όμως δεν ήταν ικανή να προκαλέσει έκρηξη, ούτε είχε σκοπό να προκαλέσει κοινό κίνδυνο.

Δέχθηκε επίσης, πως ο κατηγορούμενος που αρνήθηκε την παρουσία του στη διαδήλωση, πράγματι δεν ήταν "παρών", τεκμηριώνοντας τη θέση του μέσω αντιπαραβολής φωτογραφιών, από την οποία δεν προέκυψε ταυτοποίησή με βάση τον σωματότυπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.