2.6.18

Η Δανία απαγόρευσε με νόμο την μπούρκα σε δημόσιους χώρους

Το κοινοβούλιο της Δανίας, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις οργανώσεων, προχώρησε στην έγκριση νόμου με τον οποίο απαγορεύεται η χρήση μπούρκας και νικάμπ σε δημόσιους χώρους. «Ο νόμος ποινικοποιεί την επιλογή των γυναικών να φορούν ενδύματα που επιθυμούν και τραυματίζει τις αρχές της ελευθερίας», αναφέρουν εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Ο νόμος πέρασε από τη Βουλή της Δανίας με 75 ψήφους υπέρ και 30 κατά, ενώ απουσίαζαν από το σώμα 74 βουλευτές. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπέβαλε τον νόμο προς ψήφιση υποστήριξε ότι δεν έχει στόχο όλες τις θρησκείες και δεν απαγορεύει άλλα χαρακτηριστικά καλύμματα κεφαλής όπως η μαντίλα, τα τουρμπάνια και η εβραϊκή κίπα. Ωστόσο δεν επιτρέπει αυτά που καλύπτουν το γυναικείο πρόσωπο.

Επίσης, δεν απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν τα πρόσωπα τους όταν υπάρχει «εύλογη αιτία», όπως το πολύ κρύο ή μέσα από τα κράνη των μοτοσικλετιστών.

Ο νόμος έχει γίνει γνωστός ως «η απαγόρευση της μπούρκας», το κάλυμμα κεφαλιού που καλύπτει όλο το πρόσωπο και φορούν αρκετές μουσουλμάνες.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου και όσοι -όσες δηλαδή- τον παραβούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 κορόνων (περίπου 200 ευρώ). Αν κάποια συλληφθεί να παραβαίνει τον νόμο κατ' επανάληψη, τότε είτε θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 κορόνων (2.000 ευρώ) ή ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

«Ο νόμος ποινικοποιεί την επιλογή των γυναικών»

«Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να φορούν όπως τους αρέσει και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα ή τα πιστεύω τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης στη Δανία. «Αυτή η απαγόρευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν νικάμπ ή μπούρκα». Κατέληξε λέγοντας ότι αν ο νόμος έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών «έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο νόμος ποινικοποιεί την επιλογή των γυναικών να φορούν ενδύματα που επιθυμούν και τραυματίζει τις αρχές της ελευθερίας που υποτίθεται ότι προστατεύει η Δανία».

Σημειώνεται ότι ανάλογοι νόμοι έχουν ψηφιστεί σε Αυστρία, Γαλλία και Βέλγιο.

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/130006/I-Dania-apagoreuse-me-nomo-tin-mpourka-se-dimosious-xorous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.