17.6.18

«Τα λιμάνια μας έκλεισαν οριστικά για τους μετανάστες»

Τη συνέχιση της ίδιας σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, διαμηνύοντας ότι πρόκειται να εμποδίσει την είσοδο ακόμη δύο πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων με διασωθέντες μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα. Την ίδια ώρα το Aquarious πλέει προς Ισπανία, όπου αναμένεται να ρίξει άγκυρα αύριο στο λιμάνι της Βαλένθια.

Όπως έγραψε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, στο Facebook, πρόκειται για το γερμανικό Sea-Watch και το Mission Lifeline, τα οποία δεν σκοπεύει να δεχθεί στην Ιταλία.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ιταλία δε θέλει πλέον να υποθάλπτει παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τη μετανάστευση, επομένως θα πρέπει να βρουν άλλα λιμάνια (όχι ιταλικά) για να κατευθυνθούν», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ο Σαλβίνι επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί στα λιμάνια της πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας θέλησε να τονίσει:
«Ενώ το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aquarius προσεγγίζει την Ισπανία, άλλα δυο πλοία ΜΚΟ με σημαία Ολλανδίας (Lifeline και Seefuchs) έφτασαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εν αναμονή του ανθρώπινου φορτίου τους, που εγκαταλείπουν οι δουλέμποροι. Οι κύριοι αυτοί πρέπει να ξέρουν ότι η Ιταλία δεν θέλει, πλέον, να είναι συνένοχη των μπίζνες της λαθρομετανάστευσης, και ότι θα πρέπει να βρουν άλλα λιμάνια (όχι ιταλικά), προς τα οποία να κατευθυνθούν. Ως υπουργός και ως πατέρας, το κάνω για το καλό όλων».

Η γερμανική ΜΚΟ Lifeline, απάντησε με ένα tweet που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «ειρωνικό» και στο οποίο υπογράμμισε: «όταν οι φασίστες μας κάνουν διαφήμιση…». Στη συνέχεια ωστόσο διέγραψε το επίμαχο tweet και έγραψε: «Όχι, ο Ματέο Σαλβίνι φυσικά και δεν είναι φασίστας».

Τον σιγοντάρει ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών

Στο μεταξύ ο εξίσου συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, συνέστησε στην Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστραλίας και να κάνει αποδεκτά μόνο τα αιτήματα ασύλου μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν υπάρχουν ασφαλή λιμάνια στη Βόρειο Αφρική;» διερωτήθηκε ο Βέλγος υπουργός, δίνοντας το στίγμα του και πρόσθεσε: «Αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη θα έπρεπε να χάνουν το δικαίωμά τους στο άσυλο».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επαναπροώθησης όσων φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές με πλωτά. «Αυτή η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει» δήλωσε στη φλαμανδική εφημερίδα Nieuwsblad.

Γαλλική χείρα βοηθείας στους επιβάτες του Aquarius

Την πρόθεσή της να προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε κάποιους απ' τους εκατοντάδες μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, εξέφρασε σήμερα προς την ισπανική κυβέρνηση η Γαλλία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σάντσεθ, ο οποίος εξάλλου προ ημερών έδωσε λύση στο αδιέξοδο μετά την άκαμπτη στάση Ιταλίας και Μάλτας που έκαναν μπαλάκι την τύχη εκατοντάδων ανθρώπων μεσοπέλαγα, η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος μετανάστες που επιθυμούν να μεταβούν στη Γαλλία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός «πιστεύει ότι αυτό είναι το πλαίσιο συνεργασίας που η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιεί ώστε να ανταποκρίνεται» στο μεταναναστευτικό, σημειώνει η ανακοίνωση.
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την προσφορά της Γαλλίας να αναλάβει ορισμένους από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius, ενώ το Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων της Γαλλίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμο «να στείλει στις αρχές της εβδομάδας στη Βαλένθια ομάδες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι μετανάστες υπάγονται σαφώς στις διατάξεις του νόμου περί χορήγησης ασύλου».
Το Aquarius αναμένεται στη Βαλένθια νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί σκηνές εκεί, ενώ ασθενοφόρα βρίσκονται σταθμευμένα στο λιμάνι, όπου οι τοπικές αρχές ανήρτησαν και ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Καλώς Ήρθατε στο σπίτι σας», σε διαφορετικές γλώσσες.
Το Aquarius, ένα σωστικό πλοίο που έχει ναυλώσει η ανθρωπιστική οργάνωση SOS Mediterranee Sea, είχε κολλήσει για μέρες στις ακτές της Σικελίας, μετά την άρνηση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να του επιτρέψει να πιάσει λιμάνι.

Διασώθηκαν πάνω από 900 μετανάστες το τελευταίο 24ωρο

Η ισπανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 933 μετανάστες και εντόπισε τις σορούς τεσσάρων μεταναστών χθες και σήμερα στη Μεσόγειο. 
Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν μέσω θαλάσσης περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια και τον πόλεμο και κατευθύνονται προς την Ισπανία διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2018, σύμφωνα με την Ε.Ε., πιθανόν θέτοντας το μεταναστευτικό ζήτημα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της χώρας.
Η ακτοφυλακή ανέφερε στο Twitter ότι διέσωσε 507 ανθρώπους από 59 μικρές σωστικές λέμβους στα στενά του Γιβραλτάρ, όπου εντοπίστηκαν και οι τέσσερις σοροί.
Η διάσωση των υπολοίπων έγινε στην Θάλασσα του Αλμποράν, ανάμεσα στο βορειοανατολικό Μαρόκο και τη νοτιοανατολική Ισπανία.
Απ' την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 792 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.