26.6.18

Στη χώρα του Όρμπαν ενοχλεί μέχρι και ο «Μπίλι Έλιοτ»


Να ακυρώσει το 1/3 των παραστάσεων του μιούζικαλ «Μπίλι Έλιοτ», που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αναγκάστηκε η Εθνική Όπερα της Ουγγαρίας καθώς η ομοφοβική προπαγάνδα που εξαπέλυσαν Μέσα που πρόσκεινται στον ακροδεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται πως πέτυχε τον σκοπό της.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο διευθυντής του θεσμού Σιλβέστερ Όκοβατς, «η αρνητική εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων για την παραγωγή "Billy Elliot" προκάλεσε σημαντική μείωση των πωλήσεων εισιτηρίων».

Η ομοφοβική εκστρατεία ξεκίνησε απ' τη φλοκυβερνητική Magyar Idok, στην οποία αρθρογράφος, με το όνομα Zsofia N Horvath, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που θα δουν το μιούζικαλ «κινδυνεύουν να γίνουν ομοφυλόφιλοι».

Το ξέσπασμα αυτό, όπως σχολιάζει το BBC, είναι αρκετά περίεργο δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη σεζόν που διανύει η παράσταση στην όπερα της Βουδαπέστης.

Το μιούζικαλ, το οποίο αφηγείται τη ζωή ενός εφήβου που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια και ο οποίος επιλέγει να αφοσιωθεί στον κλασικό χορό παρά στο μποξ και γίνεται τελικά χορευτής-σταρ, ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016 στη συγκεκριμένη σκηνή και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δεχτεί κριτική.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της όπερας, απ' την άλλη, φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τον Όρμπαν. Αυτός και η σύζυγός του είναι τακτικοί επισκέπτες στην όπερα, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανακαινιστεί.

Για την ανεξάρτητη ουγγρική ηλεκτρονική εφημερίδα 444.hu, η ματαίωση της παράστασης οφείλεται περισσότερο σε πολιτικές πιέσεις παρά σε οικονομικούς λόγους, καθώς η προπώληση εισιτηρίων ήταν επιτυχής.

Οι εκστρατείες ομοφοβικού χαρακτήρα έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουγγαρία.

Την Τρίτη το περιοδικό Figyelo, που επίσης πρόσκειται στον Όρμπαν, δημοσίευσε κατάλογο ερευνητών της ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών τους οποίους κατηγορεί ότι εργάζονται πάνω στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.