30.6.18

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κλείνει το ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης

Λίγο καιρό μετά τη φιλοξενία προσφύγων στον χώρο τους, οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη οδεύουν προς κλείσιμο, ύστερα από σχετική απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΙΚΠΑ είχε χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 300 Κούρδων αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τη Μόρια, όταν ομάδα Σύρων προσφύγων τούς επιτέθηκε με αφορμή -όπως λέγεται- τη μη τήρηση των κανόνων του Ραμαζανιού εκ μέρους των πρώτων.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ενέργεια της κ. Καλογήρου στηρίζεται σε δύο αποφάσεις:
  • Την από 01/06/2018 έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.  
  • Την υπ αριθ. 1787/28-06-2018 αιτιολογημένη εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου. 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, υπήρχε διαρροή λυμάτων στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, μετά το σεισμό που είχε συμβεί - και με δεδομένο ότι ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού συστήματος. 
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ΠΙΚΠΑ επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έχει ήδη επιλυθεί. 

Η απόφαση

Ειδικότερα, με τη σχετική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι, η κ. Καλογήρου απαγόρευσε τη λειτουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με την επωνυμία «Αλληλεγγύη Λέσβου-Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ)» στον χώρο της παιδικής εξοχής πρώην ΠΙΚΠΑ Νεάπολης στα νότια της πόλης, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο χώρος έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην «ΘΕΟΜΗΤΩΡ»), το οποίο έχει επιτρέψει τη χρήση του από την «Αλληλεγγύη Λέσβου». Σύμφωνα με την απόφαση, ο συγκεκριμένος χώρος «χρησιμοποιείται για τη διαβίωση μεταναστών-προσφύγων» ενώ η λειτουργία του απαγορεύεται «καθώς θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη «δεδομένης της διαπίστωσης ακαταλληλότητας συγκεκριμένου χώρου και επικινδυνότητας αυτού για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και με σκοπό την προστασία σημαντικών δημόσιων αγαθών».
Εκτός από την «Αλληλεγγύη Λέσβου», η απόφαση αποστέλλεται, προκειμένου να εφαρμοστεί, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενώ κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, σε αρμόδια υπουργεία και σε υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει αυτήν την απόφαση για λόγους νομιμότητας, καλείται να το κάνει μέσα 15 ημέρες από σήμερα.

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/i-perifereiarhis-v-aigaioy-kleinei-pikpa-mytilinis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου