12.6.18

«Δεν πεθαίνουμε πια στον τοκετό»


Στην επαρχία Ούταρ Πραντές, στην επαρχία Αμέτι, μια οργάνωση πέτυχε ένα μικρό θαύμα: κατόρθωσε να μειώσει τη θνησιμότητα των γυναικών κατά τον τοκετό κατά 90% και των νεογνών κατά 60%. Κι όλο αυτό γιατί κατόρθωσε να πείσει την κοινωνία να εφαρμόσει μερικές απλές πρακτικές που στον δυτικό κόσμο θεωρούνται αυτονόητες αλλά εκεί σκόνταφταν σε παραδόσεις και προκαταλήψεις.

Η μοίρα των γυναικών στην επαρχία Αμέτι ήταν προδιαγεγραμμένη: γάμος σε πολύ νεαρή ηλικία, πολλές εγκυμοσύνες η μία μετά την άλλη, τοκετοί σε κακές συνθήκες υγιεινής, από παραδοσιακές μαίες χωρίς εκπαίδευση και γεμάτες προκαταλήψεις.

Ο ρυθμός μητρικής θνησιμότητας στην Αμέτι ήταν 451 θάνατοι για κάθε 100.000 τοκετούς, το υψηλότερο στον κόσμο, που σε ποσοστό 55% οφείλεται και στην αναιμία των γυναικών εξαιτίας της κακής διατροφής.

Η οργάνωση «Save a Mother» (Σώστε μια μητέρα), για την οποία εργάζονται γυναίκες, έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη διατροφή, τις συνθήκες υγιεινής και τη φροντίδα των παιδιών. Επίσης να τονίσει την αδήριτη ανάγκη οι τοκετοί να πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία, ώστε η ασφάλεια και η υγεία μητέρας και παιδιού να είναι εξασφαλισμένη.

Έπειτα από 10 χρόνια, 20 εθελόντριες της οργάνωσης, που στη συνέχεια εκπαίδευσαν άλλες, σε κάθε χωριό που πήγαιναν, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.

Χρησιμοποίησαν δύο «εργαλεία». Το πρώτο ήταν να αλλάξουν την κοινωνική συμπεριφορά και το δεύτερο να πείσουν την τοπική κυβέρνηση να αυξησει τους πόρους για τη δημόσια υγεία από 1,1% στο 2,5%.

Πρώτα απ' όλα μίλησαν με τις γυναίκες και τις έπεισαν να μην παντρεύουν τα κορίτσια τους πολύ νωρίς και να τους διδάσκουν μέσα για αντισύλληψη. Πολλές παραδέχθηκαν ότι ενώ είχαν κάνει ήδη τέσσερα ή πέντε παιδιά -κυρίως κορίτσια- δέχονταν πίεση να κάνουν κι άλλα παιδιά, ώστε να έρθει στην οικογένεια ένα αγόρι.

Επίσης, έπεισαν τις πεθερές και τους συζύγους να φροντίζουν για τη διατροφή των εγκύων γυναικών. Εξήγησαν ότι αν θέλουν να αποκτήσουν υγιή παιδιά και εγγόνια, θα πρέπει να τους εξασφαλίζουν κρέας, ψάρι ή έστω δύο ποτήρια γάλα την ημέρα. Και φυσικά να τους επιτρέπουν να παρακολουθούν μαθήματα για τη φροντίδα της υγείας τους και του παιδιού που θα φέρουν στον κόσμο.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αρχίζουν τον θηλασμό αμέσως. Μέχρι πρόσφατα, πριν αρχίσει ο θηλασμός, περίμεναν τον τοπικό ιερέα να ευλογήσει τη μητέρα. Αν αυτός αργούσε να έρθει, τάιζαν το βρέφος με κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παθαίνουν διάρροια και να πεθαίνουν.

Πέρυσι, σε κάποια από τα 1.100 χωριά που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, όλοι οι τοκετοί πήγαν κατ' ευχήν. Και τώρα σε κεντρικά σημεία τους υπάρχουν πανό που μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα: «Δεν πεθαίνουμε πια στον τοκετό».

Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.