9.6.18

Η «Ευρώπη των αξιών» χτίζει... αποθήκες ψυχών

Σχέδιο για «πακετάρισμα» των μεταναστών σε σημεία «εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά εντός της Ευρώπης» προετοιμάζει η αυστριακή κυβέρνηση, που ως γνωστόν αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.

Και ήδη κυκλοφορούν εικασίες στις Βρυξέλλες ότι η χώρα που θα «φιλοξενήσει» τα κέντρα «συγκέντρωσης» των μεταναστών θα βρίσκεται στα Βαλκάνια και μπορεί να είναι η Αλβανία ή το Κόσοβο. Φυσικά, με αντάλλαγμα την παροχή χρηματοδοτήσεων από την πλευρά της Ε.Ε.
Αναβιώνει επίσης, ως συμπληρωματικό σχέδιο, η σκέψη για σύναψη συμφωνιών με χώρες της Αφρικής, όπως η Τυνησία, που θα δεχθούν, έναντι χρημάτων, τη δημιουργία μιας δεύτερης σειράς «κέντρων φιλοξενίας».
Το σχέδιο για «πακετάρισμα» των μεταναστών σε νησιά, όπως έχει κάνει η Αυστραλία, φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί. Αν και, με το σκεπτικό «όταν πληρώνεις όλα γίνονται», ο κυνισμός των ηγετών των χωρών του Βορρά δεν έχει όρια...
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν σαφέστατος, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα της Επιτροπής, ως προς τις προθέσεις της προεδρίας της χώρας του στο μεταναστευτικό.
Ο Σ. Κουρτς αποκάλυψε ότι «μια ομάδα κρατών-μελών επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μπει ένα τέλος στη δυνατότητα που έχουν οι αιτούντες άσυλο να μετακινούνται από χώρα σε χώρα της Ε.Ε.».
Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία «κέντρων υποδοχής» (μάλλον εννοεί «συγκέντρωσης»...) σε χώρο «εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά εκτός της Ε.Ε.».
Σε ποια χώρα; Ακούγεται ότι πρόκειται για χώρα των Βαλκανίων, την Αλβανία ή το Κόσοβο. Αλλωστε, η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να βάλει το χέρι στην τσέπη για τις «υπηρεσίες» που θα προσφέρουν οι χώρες στις οποίες θα «πακεταριστούν» οι μετανάστες.

Εμπνευση Κουρτς, Ράσμουσεν

Η πατρότητα του σχεδίου ανήκει στον Σ. Κουρτς και τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, οι οποίοι, έχοντας ήδη την υποστήριξη των ηγετών των χωρών Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία) έχουν βολιδοσκοπήσει και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mαρκ Ρούτε και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο Ολλανδός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά αναμένεται να πει το «ναι».
Αλλωστε, όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση, είχε προτείνει να παραμείνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν... νησιά για να «φιλοξενηθούν», έναντι χρηματικού ανταλλάγματος!
Φυσικά, υπέρ των επαναπροωθήσεων των προσφύγων στις χώρες προέλευσής τους ή σε ειδικά κέντρα «φιλοξενίας» έχει ταχθεί και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Χανς-Κρίστιαν Στράχε, που ανήκει στο ακροδεξιό FPO.
Αλλά και ο Βέλγος υφυπουργός Τέο Φράνκεν, που ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα NVA, ο οποίος δήλωσε μετά την τελευταία υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο ότι η πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι «νεκρή».
«Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν πιστεύουν ότι οι υπόλοιπες χώρες θα τις βοηθήσουν», είπε ο Βέλγος, για τον οποίο «εάν δεν βρεθεί λύση, η Ε.Ε. δεν θα υπάρχει έπειτα από μία πενταετία»...
Ο Τ. Φράνκεν, όπως και άλλοι υπουργοί χωρών που δεν επιθυμούν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, έχει ταχθεί υπέρ της «αυστραλιανής» λύσης, δηλαδή του «πακεταρίσματος» των παράνομων μεταναστών σε νησιά. Σε ποια νησιά όμως;
Ενα συμπληρωματικό με το «πακετάρισμα» των μεταναστών σε χώρο εκτός Ε.Ε. αλλά στην Ευρώπη σχέδιο που προωθείται, είναι η σύναψη συμφωνίας με αφρικανικές χώρες για διάθεση «κέντρων-στρατοπέδων».
Για το σχέδιο αυτό βολιδοσκοπείται η κυβέρνηση της Τυνησίας, η οποία προς το παρόν έχει αντιρρήσεις, παρά τα αδρά χρηματικά ανταλλάγματα.
Και το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; Για ορισμένες χώρες (οι 4 του Βίζεγκραντ, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία), το άρθρο δεν αποτελεί παρά μια «λεπτομέρεια».
Ο μόνος που πιστεύει ακόμη στην πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ο οποίος προβλέπει έναν «διορθωτικό μηχανισμό κατανομής» των προσφύγων-μεταναστών, είναι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος...
Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την τουρκική απειλή περί αναστολής της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα και την παταγώδη αποτυχία της τελευταίας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, το μεταναστευτικό αναθερμαίνεται επικίνδυνα στην Ευρώπη των «27», με όλες τις επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Γράφει:Κώστας Μοσχονάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.