1.6.18

Λέσβος μια εβδομάδα μετά

Από τον λογαριασμό του Θράσου Αβραάμ στο facebook
Mια βδομάδα έχει περάσει από τις συμπλοκές που έγιναν στη Μόρια μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνοτικών ομάδων. Πολλά έχουν γραφτεί στο διάστημα αυτό αλλά λίγα για την ουσία του προβλήματος. Στο στρατόπεδο της Μόριας επικρατεί το αδιαχώρητο ως συνέπεια του εγκλωβισμού των ανθρώπων στο νησί καθώς αυτό έχει προβλεφθεί για να έχει χωρητικότητα το μέγιστο 3000 άτομα και σήμερα οι πρόσφυγες που προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί ξεπερνούν τις 7000! 

Παρά τις θετικές προσπάθειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων ο αριθμός τους είναι τέτοιος που αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να αναφέρω ότι δεν υπάρχει πια ούτε χώρος για το στήσιμο νέων σκηνών. Όταν λοιπόν βρίσκονται «παστωμένοι» σ έναν χώρο τόσες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν διαφορετική εθνοτική καταγωγή αλλά και διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις η αφορμή για κάποια διένεξη δεν θ αργήσει για πολύ. Επιπλέον,η έλλειψη προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον, οι απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου σε συνδυασμό με την θέσπιση εθνικών κριτηρίων για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, ενθαρρύνει τους ανταγωνισμούς και τα βίαια ξεσπάσματα απόγνωσης τους. Σε αυτές τις συνθήκες απελπισίας, καταλήγουν να στρέφονται σε βάρος των πιο κοντινών ανθρώπων, ακόμα και αν αντιμετωπίζουν την ίδια εξαθλίωση και τις ίδιες δυσοίωνες καταστάσεις. Άνθρωποι που έφτασαν εδώ με την ψυχή στο στόμα και ορισμένοι από αυτούς αναζητούν τις οικογένειές τους, γίνονται όμηροι μιας πολιτικής αποτροπής και εγκλωβισμού. Μέσα σ αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτο να ανοίγει το "κουτί τής Πανδώρας".
Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν μετά τις συμπλοκές τη Μόρια έχουν μεταφερθεί με εντολή των αρχών προσωρινά στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου και σε μια δομή φιλοξενίας λίγο έξω από τη Μυτιλήνη.
Δυστυχώς το δράμα των ανθρώπων αυτών έγινε για ακόμα μια φορά αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα τοπικών αρχόντων και βουλευτών αλλά και εμμονές πρωτοστάτησαν σε μια άνευ προηγουμένου παραπληροφόρηση καθώς μιλούσαν για δυο νέες δομές ενώ είναι γνωστό ότι τόσο η εγκατάσταση στη Νεάπολη όσο και στη Λάρσο προϋπήρχαν πολύ πριν την περασμένη εβδομάδα. Δεν έκαναν καθόλου αναφορά στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν εκεί με εντολή των αρχών για να αποφευχθούν νέες εντάσεις και δεν πήγαν από μόνοι τους εκεί. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ από την πρώτη μέρα που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια καθώς ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν σ αυτή την έκτακτη κατάσταση μπορούν μέσω της σελίδας: https://bit.ly/2I6s3t4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.