20.6.18

Στην Ελλάδα Υπάρχουν 1.920.000 Όπλα - Σχεδόν τα Μισά Δεν Έχουν Άδεια

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη πάνω από ένα δισεκατομμύριο όπλα, από τα οποία πάνω από το 85% (857 εκατ.) βρίσκονται σε χέρια πολιτών και όχι αστυνομικών ή στρατιωτικών, αναφέρει η έκθεση Small Arms Survey που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών την περασμένη Δευτέρα. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Σε κάθε 100 Έλληνες αντιστοιχούν 17,63 όπλα. Σχεδόν τα μισά, δεν έχουν άδεια.


Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, το 46% των όπλων που κατέχονται από πολίτες (393 εκατ. όπλα) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν αριθμό «μεγαλύτερο από το σύνολο των όπλων που έχουν όλοι μαζί οι πολίτες των υπόλοιπων 25 χωρών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας», υπογραμμίζει η έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι οι Αμερικανοί αποτελούν μόλις το 4% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν στην κατοχή τους σχεδόν τα μισά όπλα μικρού διαμετρήματος παγκοσμίως. «Το κλειδί για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική αντίληψη που επικρατεί εκεί για τα όπλα», είπε σε συνέντευξη τύπου ο δημιουργός της έρευνας, Aaron Karp. «Οι Αμερικανοί πολίτες αγοράζουν κατά μέσο όρο 14 εκατομμύρια νέα όπλα κάθε χρόνο και αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς όπλων από πολίτες». Ακόμη, αν και στην κορυφή της λίστας με τα όπλα που ανήκουν σε πολίτες, οι ΗΠΑ έρχονται στην πέμπτη θέση της λίστας με τον αριθμό των όπλων που έχουν στη διάθεσή τους οι ένοπλες δυνάμεις, πίσω από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία. Οι ΉΠΑ είναι στην πέμπτη θέση και στη λίστα με τα όπλα που ανήκουν στις αστυνομικές Αρχές, πίσω από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Αίγυπτο.

Τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των όπλων στα χέρια πολιτών έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 650 εκατ. το 2006 σε 857 εκατ. το 2017. Αυτή η τάση δείχνει την αύξηση της οπλοκατοχής από πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου, αφού πίσω από τις ΗΠΑ με 393 εκατ. όπλα σε χέρια πολιτών, έρχεται η Ινδία με 71,1 εκατομμύρια, η Κίνα με 49,7 εκατομμύρια, το Πακιστάν με 43,9 εκατομμύρια και η Ρωσία με 17,6 εκατομμύρια. Στον αντίποδα, πολύ μικρότερος είναι συνολικά ο αριθμός των όπλων που έχουν στη διάθεσή τους οι ένοπλες δυνάμεις και οι αστυνομικές αρχές, αφού σύμφωνα με την έρευνα στα τέλη του 2017 οι πρώτες κατείχαν περίπου 133 εκατ. όπλα, την ώρα που οι δεύτερες μόλις 22,7 εκατ. όπλα.

Το 2017 αντιστοιχούσαν 121 όπλα σε κάθε 100 κατοίκους των ΗΠΑ. Η επόμενη χώρα στη λίστα είναι η εμπόλεμη Υεμένη, όπου σε κάθε 100 κατοίκους αντιστοιχούσαν 53 όπλα. Ακολουθεί το Μαυροβούνιο (39 όπλα για κάθε 100 κατοίκους) και ο Καναδάς (35 όπλα). Στην Ιαπωνία και την Ινδονησία, σε κάθε 100 κατοίκους δεν αντιστοιχεί ούτε καν ένα «ολόκληρο» όπλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε κάθε 100 Έλληνες αντιστοιχούν 17,63 όπλα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως 1.920.000 όπλα βρίσκονται σε χέρια πολιτών, ωστόσο από αυτά μόνο για τα 1.010.000 υπάρχει σχετική άδεια, καθώς τα υπόλοιπα 910.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.
Πηγή: Small Arms Survey


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.