10.6.18

Η πολιτική Τραμπ χώρισε 1.800 οικογένειες

Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ, με τους αυστηρότερους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα με το Μεξικό είχε ως αποτέλεσμα να χωριστούν περίπου 1.800 οικογένειες. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο αριθμός αυτός αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο 2016 έως και τον Μάιο.

Πρόκειται για τα πρώτα συγκεντρωτικά επίσημα στοιχεία των αμερικανικών αρχών για τις επιπτώσεις της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε ότι ο αριθμός των οικογενειών που αναγκαστικά χωρίζονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των διοικητικών μέτρων που έχουν ληφθεί εις βάρος των μεταναστών.
Όλα αυτά είναι συνέπεια την πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εξήγγειλε και εφαρμόζει από τον Μάιο ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, στο πλαίσιο της οποίας όσοι εισέρχονται παράνομα σε αμερικανικό έδαφος θα ασκείται εναντίον τους ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP), μεταξύ 6 και 19 Μαΐου 658 παιδιά χωρίστηκαν από 638 γονείς εξαιτίας των νομικών διώξεων. Με αυτά τα νέα στοιχεία, ο αριθμός των οικογενειών που χωρίστηκαν ξεπερνάει τις 2.400, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και την καταδίκη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των μεταναστών, αλλά και τον ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι, παρά τον χωρισμό των οικογενειών, τα παιδιά προστατεύονται, και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι νομικές διώξεις όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Σε όλες τις περιπτώσεις που χωρίστηκαν οικογένειες, τα παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς τους με επιχειρήματα που σχετίζονται με λόγους υγείας ή ασφάλειας. Για παράδειγμα αν ο γονέας χρήζει νοσηλείας ή αποδειχθεί ότι έχει ποινικό μητρώο είτε στις ΗΠΑ είτε στην πατρίδα του, το παιδί απομακρύνεται από αυτόν. Άλλες αιτίες είναι να υπάρχει υποψία ότι ενήλικες προσποιούνται ότι είναι ανήλικοι για να μη συλληφθούν.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για το τι συνέβαινε επί κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών και όλα γίνονταν χειρόγραφα.
Το ζήτημα αφορά οικογένειες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που είτε συνελήφθησαν ενώ εισέρχονταν παράνομα στα σύνορα είτε άλλες που κατόρθωσαν να μπουν στο αμερικανικό έδαφος και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στους συνοριοφύλακες και ζήτησαν άσυλο γιατί φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σπανιότερα, πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν αίτηση παροχής ασύλου πριν ακόμη εισέλθουν στις ΗΠΑ, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις οι χωρισμοί οικογενειών είναι πολύ σπάνιοι.
Η υπόθεση του χωρισμού οικογενειών έχει φέρει και μηνύσεις.
Πιο πρόσφατη η μήνυση εις βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) με αφορμή την υπόθεση μιας πρόσφυγα από το Κονγκό που παραδόθηκε στις αρχές της Καλιφόρνιας αυτοβούλως ζητώντας άσυλο. Οι αρχές της πήραν την 7χρονη κόρη της και την τοποθέτησαν σε κρατική εστία στο Σικάγο, 2.000 μίλια μακριά.
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μητέρα και παιδί είναι συγγενείς, αλλά δεν έχουν κάνει και τεστ DNA, που θα έλυνε το πρόβλημα.
Βασικό επιχείρημα των αρχών για την αυστηρότητα που επιδεικνύεται είναι ότι οι διακινητές συχνά χρησιμοποιούσαν παιδιά για να μπορέσουν να φέρουν στις ΗΠΑ ενηλίκους χωρίς να είναι συγγενείς τους. Ωστόσο η ACLU επισημαίνει ότι δεν μπορείς να εφαρμόζεις «δρακόντεια μέτρα» τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα των παιδιών.
«Το να πάρεις ένα παιδί από τους γονείς του και να παραβαίνεις το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της ενότητας της οικογένειας, είναι το πιο σκληρό μέτρο που μπορείς να εφαρμόσεις και για να εφαρμοστεί πρέπει τα επιχειρήματα να είναι συντριπτικά», τονίζει η οργάνωση.
Την ίδια στιγμή, τα κέντρα κράτησης σπάνια έχουν τις υποδομές για να ζουν ταυτόχρονα παιδιά και ενήλικες σε αυτά και γι' αυτό οικογένειες χωρίζονται έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους ή ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για παροχή ασύλου.

Γράφει:Αρχοντία Κάτσουρα

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/i-politiki-tramp-horise-1800-oikogeneies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.