29.5.18

Τα κινήματα «έσβησαν» το ακροδεξιό παραλήρημα


Μεγαλειώδης αντίδραση από το αντιφασιστικό κίνημα «έσβησε», ουσιαστικά, την ακροδεξιά φιέστα που είχε ετοιμάσει το AfD στο Βερολίνο. Οργανώσεις, κινήματα, πολιτικοί, καλλιτέχνες, συνδικάτα πραγματοποίησαν μεγάλες πορείες στη γερμανική πρωτεύουσα ως αντίδραση για την διαδήλωση και γιορτή που είχε ετοιμάσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.



Από νωρίς το πρωί της Κυριακής η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο ήταν εκρηκτική, καθώς οι υποστηρικτές του AfD είχαν ανακοινώσει μεγάλη πορεία προς την δυτική πλευρά της πύλης του Βραδεμβούργου, όπου θα πραγματοποιούσαν ομιλία οι συμπρόεδροι του ακροδεξιού κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Γιέργκ Μόιτεν.

Το AfD είχε ανακοινώσει ότι περίμενε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, αναθεωρώντας μέσα στην εβδομάδα τις εκτιμήσεις του στις 5.000, όμως ο απολογισμός για το κόμμα είναι μάλλον τραγικός, καθώς η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν λιγότεροι από 5.000.




Στον αντίποδα, τις τελευταίες ημέρες, δημιουργήθηκε μια σημαντικά δυναμική, στο δρόμο, αλλά και στα social media, με αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές ομάδες, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, ομάδες χορού, καλλιτέχνες, συνδικάτα, αλλά και νυχτερινά κλαμπ να οργανώνουν μεγάλες αντισυγκεντρώσεις και δράσεις, οι οποίες υπερκάλυψαν τις ακροδεξιές φιέστες.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές δράσεις σε 13 σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας με κεντρικά συνθήματα «Η ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι δικαίωμα» και «Όλο το Βερολίνο είναι εναντίον του AfD». Πολύχρωμες δράσεις σε πολλά σημεία του Βερολίνου υπό τον ήχο εκκωφαντικής μουσικής, καθώς ντι τζέι και ιδιοκτήτες 120 νυχτερινών καταστημάτων της πόλης συνασπίστηκαν για να παίξουν τόσο δυνατά μουσική ώστε να καλυφθούν οι ακροδεξιές φωνές, αλλά και οι ομιλίες των ηγετών του AfD.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία του Βερολίνου στις αντιφασιστικές δράσεις έλαβαν μέρος περισσότερα από 25.000 άτομα, δίνοντας μία πολύ δυναμική απάντηση στην ακροδεξιά κινητοποίηση.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι 2.000 αστυνομικοί που έχουν «επιστρατευθεί» δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν πάντως κοντά στο σταθμό Φρίντριχστρασε.




Στην εκδήλωση του AfD, πάντως, εκτός από συνθήματα κατά της Άνγκελα Μέρκελ και του.. εξισλαμισμού, ακούστηκαν πολύ ανησυχητικές προτάσεις από τον συμπρόεδρο του AfD.

Ο Γιεργκ Μόιτεν ανέφερε «Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη-φρούριο. Η παράνομη μετανάστευση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας. Η Γερμανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση. Πρέπει να κλείσουν όλες οι μεταναστευτικές οδοί προς την Ευρώπη. Αλλιώς θα εξαφανιστούμε».

Εκδήλωση από άλλες εποχές
Η κίνηση αυτή του AfD, το οποίο, ουσιαστικά είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, μετά την κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, θεωρείται ως επίδειξη ισχύος, καθώς δεν συνηθίζεται να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις σε μη προεκλογική περίοδο.

Οι επικριτές του ακροδεξιού κόμματος βλέπουν ομοιότητες με τις πρακτικές και την άνοδο του ναζιστικού κόμματος τη δεκαετία του 1930, με το AfD να σημειώνει ότι «είμαστε εναλλακτικοί και κάνουμε τα πράγματα με τρόπο εναλλακτικό».

Στην αντίπερα όχθη η Νόρα Μπερνέις, ηγετική φιγούρα του κινήματος «Στοπ στο Μίσος» ελπίζει ότι θα σταματήσουν την πορεία του ακροδεξιού κόμματος. «Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τόσους πολλούς διαδηλωτές ώστε το AfD να μην μπορέσει να κάνει ούτε βήμα».


Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Καλλιμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.