11.5.18

«Στον δρόμο για την ισότητα, πάλι μας άφησαν πίσω»

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής», η οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη θέση που έχουν οι ΛΟΑΤ οικογένειες σήμερα αλλά και ως προς το αντίστοιχο νομικό κενό, χαρακτηρίζει ως ένα θετικό βήμα την ψήφιση του πολυσυζητημένου άρθρου 8, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει «νίκη» την παραπάνω εξέλιξη.
«Για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας», σημειώνουν, ενώ αφήνουν αιχμές για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Το επίμαχο άρθρο 8, του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια, αποτέλεσε αφορμή για την ανακοίνωση της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», στην οποία επισημαίνονται οι ελλείψεις του νομοσχεδίου αλλά και ασκείται κριτική για την στάση των κομμάτων.

«Για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας», σημειώνουν οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», εξηγώντας ότι «ήδη πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν σε οικογένειες με LGBT γονείς. Ο αριθμός τους αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αλλάξει ούτε να το αμφισβητήσει κανείς. Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει είναι τα παιδιά μας να πάψουν να υφίστανται διακρίσεις, να μπορούν να νιώθουν την ασφάλεια της έννομης σχέσης και με τους δύο γονείς τους, να πάψουν να είναι παιδιά β’ κατηγορίας, με λιγότερα δικαιώματα από τα ‘‘άλλα’’ παιδιά, που έχουν το προνόμιο και οι δύο γονείς τους να έχουν υποχρεώσεις φροντίδας απέναντί τους».

Παράλληλα, αφήνουν αιχμές για την στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σημειώνοντας ότι «όχι μόνο δεν έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, κύριου Παρασκευόπουλου, ότι θα φέρει το θέμα της παιδοθεσίας σε επόμενο σχέδιο νόμου, αλλά τελικά ούτε καν μπήκε στον κόπο να παραστεί χθες στην ψηφοφορία της Βουλής».

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση:

Χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σ/ν για την αναδοχή και την «υιοθεσία» (παιδοθεσία), μαζί και το πολυσυζητημένο άρθρο 8. Η  αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο που δεν είναι «ούτε άτολμο αλλά ούτε και παράτολμο». Έχουμε τις ενστάσεις μας στην παραπάνω δήλωση, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε όλα όσα είχε τη δυνατότητα να κάνει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που όχι μόνο δεν έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, κύριου Παρασκευόπουλου, ότι θα φέρει το θέμα της παιδοθεσίας σε επόμενο σχέδιο νόμου, αλλά τελικά ούτε καν μπήκε στον κόπο να παραστεί χθες στην ψηφοφορία της Βουλής.

Συνολικά μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θετικό βήμα αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «νίκη» την παραπάνω εξέλιξη, παρά μόνο σημειολογικά –σύνδεση των λέξεων «ομόφυλο ζευγάρι» με τη λέξη «παιδί»– αφού το πρώτο αίτημα στην ατζέντα μας, η παιδοθεσία του παιδιού του/της συντρόφου από τον μη βιολογικό του γονέα (Second parent adoption) δεν μπήκε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν πρόκειται για νομικό κενό πλέον, αλλά για θεσμοθετημένη ομοφοβία»


Για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για νομικό κενό πλέον, αλλά για θεσμοθετημένη ομοφοβία. Έχουμε εισπράξει πολλά «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» και πολλά βλέμματα κατανόησης μέχρι σήμερα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι σαφές ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το επόμενο βήμα, που έπρεπε να είχε γίνει από «προχθές», δηλαδή από το 2015.

Ήδη πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν σε οικογένειες με LGBT γονείς. Ο αριθμός τους αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αλλάξει ούτε να το αμφισβητήσει κανείς. Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει είναι τα παιδιά μας να πάψουν να υφίστανται διακρίσεις, να μπορούν να νιώθουν την ασφάλεια της έννομης σχέσης και με τους δύο γονείς τους, να πάψουν να είναι παιδιά β’ κατηγορίας, με λιγότερα δικαιώματα από τα «άλλα» παιδιά, που έχουν το προνόμιο και οι δύο γονείς τους να έχουν υποχρεώσεις φροντίδας απέναντί τους.

Δεν μπορούμε παρά να δούμε θετικά τόσο την επίσημη θέση των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗ.ΣΥ.) όσο και τις διαφοροποιήσεις κάποιων βουλευτών/βουλευτριών που υπερψήφισαν το άρθρο 8., παρά την επίσημη κομματική γραμμή (δύο από ΑΝ.ΕΛ. και τέσσερις από Ν.Δ.). Επισημαίνουμε ότι, στη Ν.Δ., τέσσερις γυναίκες, μητέρες και οι ίδιες, έστρεψαν το βλέμμα τους «στο παιδί» και όχι στην παραφιλολογία που μας θέλει «κοινωνικά αποβράσματα», ακατάλληλα για τη φροντίδα παιδιών.

Μέσα και έξω από τη Βουλή ακούστηκαν για μια ακόμα φορά ομοφοβικά, κακοποιητικά, και υβριστικά σχόλια και τοποθετήσεις, κάτι που εμάς τους LGBT ανθρώπους που παρακολουθούσαμε τη διαδικασία και τις εξελίξεις μάς προσβάλουν απίστευτα.

Δεν μπορούμε παρά να ανακουφιστούμε από τα γρήγορα αντανακλαστικά των δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ζητούν την εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής εναντίον του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Κατσίκη.

Όλες και όλοι εμείς στις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο βγαίνουμε από αυτή τη διαδικασία με μια πικρή γεύση στο στόμα. Στον δρόμο για την ισότητα, πάλι μας άφησαν «πίσω» και επομένως δεν μπορούμε να «πανηγυρίσουμε» αλλά να συνεχίσουμε με περισσότερες δυνάμεις και σθένος τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε Το χρωστάμε στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας, τόσο εμείς όσο και η Πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» ήταν ένας από τους 29 φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του – τότε - κατατεθέντος νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναδοχή και υιοθεσία.

Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Στέλλα Μπελιά, κατά τη συζήτηση στην σχετική Επιτροπή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο θετικό μεν, που κάνει ένα δειλό βήμα δε, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να υιοθετήσουν. «Αδικεί την πρόθεση του νομοσχεδίου που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η επικέντρωση της συζήτησης στο αν μπορούν οι ανάδοχοι γονείς να είναι ομόφυλα ζευγάρια. Από την άλλη αδικεί και εμάς. Θα περιμέναμε από αυτή την αριστερή κυβέρνηση να μην μας πει ότι μπορεί να είστε λίγο γονείς και φροντιστές αλλά δεν μπορείτε να είστε κανονικοί γονείς. Και αυτό είναι διάκριση. Θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στο αστικό δίκαιο και δεν ξέρω γιατί δεν έγιναν. Έχουμε δικά μας παιδιά που υφίστανται πολλές διακρίσεις. Θα απολογηθείτε σε αυτά τα παιδιά που πρέπει να πείτε γιατί τα παιδιά των ετερόφυλων έχουν δικαιώματα αλλά αυτά δεν έχουν. Υπάρχει στρέβλωση μεγάλη ότι οι γκέι δεν μπορούν να γίνουν μαμάδες» ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.