22.5.18

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης διώχνει τους ναζί από τις εξέδρες της

Είναι η ομάδα που έκανε την έκπληξη το βράδυ του Σαββάτου, νίκησε την πρωταθλήτρια Μπάγερν και κατέκτησε το Κύπελλο στη Γερμανία. Είναι η ομάδα της οποίας διοικητικός ηγέτης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε το σθένος να αποκηρύξει το «no politica» και να σταθεί απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό, αλλά δεν επιθυμεί να δει άνθρωπο που ψήφισε υπέρ του ακροδεξιού Alternative für Deutschland (AfD) - Εναλλακτική για τη Γερμανία, στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει το αθλητικό σάιτ SDNA, ο Φίσερ τάχθηκε εξαρχής εναντίον του συγκεκριμένου κόμματος, αποκαλώντας τους δημόσια ναζιστές, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του AfD, που τον έβαλε στο στόχαστρο. Μέλη του κόμματος, μάλιστα, κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση. O 62χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως με τη διαφήμιση, αλλά και με τη μόδα, είναι πρόεδρος της Άιντραχτ από το 2000.

Αρκετά συχνά εκφράζει δημόσια πολιτικό λόγο, κυρίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει η Γερμανία να γίνει πιο ανεκτική στις εισροές προσφύγων και μεταναστών. Τον περασμένο Ιανουάριο στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον σύλλογο της Φρανκφούρτης, ο Φίσερ συγκέντρωσε ποσοστό 99% και ανανέωσε τη θητεία του για άλλα τέσσερα χρόνια.

«Κανένας άνθρωπος, ο οποίος συμμερίζεται την ιδεολογία αυτού του κόμματος δεν έχει θέση στις εξέδρες του γηπέδου μας όσο είμαι εγώ πρόεδρος της ομάδας. Δεν μπορεί να είναι μαζί μας κάποιος που επιλέγει να ψηφίσει ένα κόμμα με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις. Nτρέπομαι γι' αυτό το 13% που τους ψήφισε» ήταν τα λόγια του Φίσερ, που προκάλεσαν και την αντίδραση της επικεφαλής του AfD. «Είναι κάπως αστείο χωριάτες τρίτης κατηγορίας ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου να εκφράζονται με τέτοιο τρόπο», είπε η Άλις Βάιντελ, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους σε διαμαρτυρία εναντίον του Φίσερ έξω από το γήπεδο της ομάδας.

Σύμφωνα με το SDNA, ο Φίσερ, όπως αναμενόταν, δεν ήταν μόνος του κόντρα στο ΑfD. Το κίνημα «Aufstehen gegen Rassismus» (Αντισταθείτε στο ρατσισμό) οργάνωσε πράξη αλληλεγγύης στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Γκλάντμπαχ. Ακτιβιστές κρατώντας πανό ήταν στις τρεις εισόδους του γηπέδου «Stadtwald» και συγκέντρωναν υπογραφές υπέρ του προέδρου. Η κινητοποίηση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες ημέρες πριν από την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία.

Ο Φίσερ βρήκε, επίσης, μιμητές. Ο Πέτερ Γκότσαλκ, προεδρεύων σύμβουλος του Αμβούργου υποστήριξε ότι «μέλη του AfD ή άνθρωποι με παρόμοια ιδεολογία δε μπορούν να είναι μέλη της ομάδας του Αμβούργου». Υπέβαλε, μάλιστα, αίτηση προς ψήφιση στη γενική συνέλευση της Λίγκας. Κατόπιν, βέβαια, απέσυρε το αίτημά του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων της Μπούντεσλιγκα προτίμησαν να μην εμπλέξουν την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι εξ αυτών, τόνισαν (όχι δημόσια, πάντως) ότι δεν μπορεί ένας σύλλογος να απαγορεύσει σε οπαδούς να μπαίνουν στο γήπεδο, κρίνοντας από την πολιτική/ιδεολογική τοποθέτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.