3.5.18

Επίθεση με όπλο και καδρόνια


Ρατσιστική επίθεση με καδρόνια και όπλο δέχτηκαν την περασμένη Τρίτη τρεις πρόσφυγες καθώς επέστρεφαν στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και μόνο από τύχη δεν χύθηκε αίμα, αφού πρόλαβαν και διέφυγαν. Η επίθεση, την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», είναι τουλάχιστον η τρίτη στην περιοχή και τουλάχιστον η δεύτερη με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Οπως αναφέρει το ένα από τα θύματα, ο Μπα Αμπντουλαγέ από τη Γουινέα, επέστρεφε με τα πόδια μαζί με άλλους δύο πρόσφυγες, έναν Ιρανό και έναν Αφγανό, από το κέντρο της Αθήνας, όπου είχαν πάει για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Γύρω στις 11.30, καθώς προχωρούσαν στην Αγίου Πολυκάρπου, είδαν να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση ένα μικρό λευκό αυτοκίνητο, μάρκας Τογιότα όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, το οποίο σταμάτησε μπροστά τους.

Ο οδηγός, του οποίου το πρόσωπο θυμάται ο Μπα, και οι τρεις επιβάτες άρχισαν να φωνάζουν και να προκαλούν στα ελληνικά – οι πρόσφυγες ξεχώρισαν τις λέξεις «μαλάκα» και «μαύρο».

Από το πίσω κάθισμα βγήκαν οι δύο επιβάτες, με τα μπράτσα καλυμμένα με τατουάζ, με κουκούλα φουλ φέις στα πρόσωπα και με μεγάλα καδρόνια στα χέρια, ενώ ο ένας κρατούσε και πιστόλι, και άρχισαν να τρέχουν να προλάβουν τους πρόσφυγες. Ο οδηγός με τον συνοδηγό έκαναν αναστροφή, πάτησαν το γκάζι και ακολούθησαν με το αυτοκίνητο, κάνοντας ζιγκ ζαγκ για να τους κλείσουν τον δρόμο.
«Μαύρο, πού είσαι;»

Οι πρόσφυγες διέφυγαν σε παρακείμενο δασάκι και κρύφτηκαν μέσα στα δέντρα. Τους ακολούθησαν οι τρεις δράστες – ο οδηγός έμεινε στο αυτοκίνητο. Οι πρόσφυγες τους άκουγαν να τους φωνάζουν «μαύρο, πού είσαι;» για δέκα, δεκαπέντε λεπτά μέχρι που τα παράτησαν και έφυγαν. Οι πρόσφυγες περίμεναν λίγα λεπτά και έφυγαν σφαίρα για τον Ελαιώνα, όπου ενημέρωσαν τον αστυνομικό της βάρδιας.

Ο Μπα Αμπντουλαγέ δεν έβρισκε την κάρτα εισόδου και πήγε στο αστυνομικό γραφείο για να μπορέσει να βγάλει καινούργια. Την επομένη ενημέρωσε τη διοίκηση του κέντρου. Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ο αστυνομικός βάρδιας ενημέρωσε την Άμεση δράση, η οποία έστειλε περιπολικό για να ελέγξει την περιοχή. Κανείς όμως δεν του έχει ζητήσει να δώσει γραπτή κατάθεση, ούτε τον ενημέρωσε για το πώς μπορεί να κινηθεί εναντίον των δραστών.

«Από τότε δεν κυκλοφορώ ποτέ μόνος βράδυ έξω από το καμπ, αλλά και πάλι φοβάμαι. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε εμείς απέναντι σε όπλα; Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να μας προστατέψει, να υπάρχει ασφάλεια;» επισημαίνει.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι πριν από περίπου ένα μήνα είχε σημειωθεί και άλλη επίθεση σε πρόσφυγες με αυτοκίνητο που τους σταμάτησε στον δρόμο. Και σ’ εκείνη την επίθεση κρατούσαν καδρόνια οι δράστες. Θύμα βιασμού έχουν πέσει ανήλικοι πρόσφυγες που διέμεναν σε εγκαταλειμμένο κτίριο στην περιοχή.

Δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε δομή φιλοξενίας, γιατί είχαν μπει στην Ελλάδα από τον Εβρο χωρίς να καταγραφούν. Για να πάρουν τα αναγκαία έγγραφα, έπρεπε να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Ασύλου μέσω Skype, κάτι που προσπαθούσαν για εβδομάδες χωρίς επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.